С решения на съда, антикорупционната комисията конфискува незаконно придобито имущество за 1 719 153,79 лв., съобщават от КПКОНПИ.  

Решения по три дела са постановени от съда във Видин, с които от Захари В. и свързано с него лице е отнета сумата от 59 069,15 лв. Мъжът е обвинен от прокуратурата за държане на цигари в специално пригоден за целта тайник в товарен автомобил. Освен парите, комисията конфискува и паричната равностойност на два автомобила Ауди А6, един автомобил Ауди А4, един автомобил Мерцедес и един автомобил Пежо. Решението по това дело е окончателно.

От Петко М. и Албена М. е отнето имущество в полза на държавата в размер на 370 825,18 лв., представляващо суми по банкови сметки, както и три леки автомобила. Проверката на КПКОНПИ е започнала след уведомление от прокуратурата за повдигнато обвинение срещу мъжа за измама. Той е действал като пълномощник на компания за недвижими имоти и е въвел в заблуждение лица, че ще им построи и ще им прехвърли собствеността върху недвижими имоти, като за целта е приемал пари от тях.

От Петър В. и свързано с него дружество е отнета сумата от 948 577,55 лв. Той е осъден да заплати и съдебните разноски в размер на 21 208 лв. Мъжът е обвинен от прокуратурата за това, че е участвал в организирана престъпна група, както и в пране на пари, свързано с банкови преводи в размер на близо 1 млн. лв., като е можел да предположи, че средствата са придобити чрез измама, извършена във Франция. За целите си той е ангажирал хакери, специализирани в осъществяването на електронно-банкови фалшификации, чрез разбиване на паролите за достъп и сигурност на клиенти (физически и юридически лица) на френски банки. Сумите са били превеждани на другите участници в престъпната група и са били изнасяни с последващи преводи до Русия и Израел.

Съдът в Кърджали е уважил искова молба на КПКОНПИ срещу Хасан Х. и свързано с него лице на стойност 63 573,50 лв. Отнет е апартамент в с. Черноочене, обл. Кърджали, два леки автомобила и парични суми. Мъжът е обвинен от прокуратурата за трафик на хора през границата с Турция.

А с решение на съда в Хасково е отнето имущество в полза на държавата от Валентин П. и свързано с него лице на обща стойност 58 306,11 лв. В отнетото имущество са и два леки автомобила "Мерцедес", един лек автомобил "Фолксваген Пасат", суми по банкови сметки, както и равностойността на вече отчуждени автомобили. Мъжът е обвинен от прокуратурата за държане и разпространение на цигари.

Съдът в Плевен е уважил иск на комисията срещу Тодор М. и свързано с него лице. Отнема се имущество за 218 802,30 лв., което включва - двуетажна къща в с. Буковлък, общ. Плевен, два автомобила, пари и златни накити. Частично е отхвърлен искът на КПКОНПИ за отнемане на пари от банкови сметки. Мъжът е обвинен за производство на акцизни стоки без разрешение.