Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че подобна "конструкция на обвинение на шест длъжностни лица", каквото е обвинението по делото "АПИ", е първа по рода си. Според нея досега не е била "ангажирана наказателна отговорност на длъжностни лица, които по закон имат задължението и отговорността да предприемат действия за безопасност на пътищата и пътните съоръжения".

По-рано днес прокуратурата обвини шест длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура" в независимо съпричиняване на смърт по непредпазливост, заради трагичния инцидент в тунел "Ечемишка" от 2017 г. На 5 февруари с.г. в тунела падна лампа и уби 64-годишна жена, която се е возела на предната дясна седалка на автомобил.

Арнаудова отбеляза днес, че разследването е разкрило пълно бездействие на АПИ през годините. Направеният анализ на доказателствата и опитът ще бъдат споделени и с други прокурори, като Арнаудова не изключи възможността тази конструкция на обвинението да бъде възприета и при други подобни казуси.

Разследването е установило, че тунелът не е ремонтиран от над 30 години въпреки множеството сигнали за проблеми. Разкрито е, че и друг път са се случвали произшествия с материални щети заради паднали части от конструкцията.

Още през 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. се е намирала в аварийно състояние. Според заключението на вещите лица основната причина за аварията на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето й без антикорозионна защита.

Никаква поддръжка не е била осъществявана през годините въпреки множество констатации за проблеми на съоръжението, обясни Арнаудова. Тя добави, че то веднъж само е било измито и боядисано. Прокурорът констатира, че разследването се е забавило, но това се дължало на множеството събрани материали по делото и от нуждата да приключат назначените експертизи.

Разследването показва още, че "Автомагистрали" ЕАД са уведомявали през годините АПИ 11 пъти с писмени доклади за проблемите на съоръжението. Служилите на дружеството са вързали осветителните тела с тел и кабел, като са ги проверявали, тъй като не е можело да бъдат заварени заради корозията.

През 2016 г. АПИ приема доклад от независима фирма, че тунел "Ечемишка" е в критично състояние, а осветителната инсталация е опасна. Но действия не са били предприети.

Обвиняемите са с мярка "подписка", като никой от тях не е дал обяснения за случая, освен един.

Кои са обвиняемите

Прокуратурата обяви длъжностните лица, чиято наказателна отговорност е ангажирана. Това са:

  • Лазар Лазаров, в качеството му на Председател на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта;
  • Илиана Захариева, в качеството й на член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта;
  • Дончо Атанасов, в качеството му на член на Управителния съвет и Председател на УС на АПИ и служител по транспорта (и сега член на управата на АПИ);
  • Георги Златев - директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ и служител по транспорта;
  • Надя Сачанска - началник отдел "Основен ремонт и поддържане" в дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ и служител по транспорта и
  • Г. Фучеджиев - старши експерт в отдел "Основен ремонт" на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ и служител по транспорта.