Това съобщи Наталия Николова - административен ръководител на Окръжна прокуратура - София по повод разследването, което започна, след като паднало осветително тяло уби жена в тунела на магистрала "Тракия".

Николова уточни, че Златев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, свързана с ремонт и поддръжка на пътно съоръжение. По думите й през последните 2 години Златев е бил информиран с три доклада, че е нужно корозиралата конструкция на тунела да бъде обработена и дори да бъде подменена.

„Лицето е нарушило длъжностната си характеристика, правилника за прилагане на Закона за пътищата, наредба за поддържане и текущ ремонт на пътища и наредба за технически правила за проектиране на пътни тунели. Същият е бил длъжен по трудова характеристика да предвиди ремонтни работи и да представи заявки за извършването им към АМ „Хемус“, коментира Николова, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че на Златев е наложена мярка за неотклонение "подписка". Ако бъде признат за виновен, Наказателният кодекс предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 до 6 години. Той вече дава обяснения пред разследващите.

Николова съобщи, че продължава разследването на всички длъжностни лица, които са ангажирани с поддръжката и ремонтите на тунелите.

"Това е първото от обвиняемите лица, кръгът не е изчерпан. Когато имаме доказателства за други обвиняеми лица, уверявам ви, ще ви уведомим своевременно. Разследването продължава", допълни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя уточни, че ако има доказателства и има необходимост да се повдигне обвинение на лице с имунитет, Сотир Цацаров ще внесе искане до ЦИК или ще сезира Народното събрание.

След случилото се в "Ечемишка" служебният министър-председател Огнян Герджиков освободи петима началници в сектор Пътна инфраструктура, сред които и Златев. Сред кадровите промени бе и смяната на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов с Пирин Пенчев.

Проверка вече установи, че и много други са в лошо състояние и представляват потенциална опасност за нови инциденти.

Оцелелелият в "Ечемишка": Всичко ще се потули