Окръжният съд в Кюстендил отмени оправдателната присъда на районния и призна животновъда Петър Пищалов за виновен за случая със загиналите коне в Осоговската планина през зимата на 2018 г., предава bTV.

Той е обвинен за проявяване на жестокост към част от животните в стадото му и последвалата смърт. Преди три години Пищалов изоставя около 100 коня в планината, оставяйки ги да бедстват без храна, вода и подслон на минусови температури.

Доброволци се организираха и спасиха част от животните, но голяма част от тях загинаха. Впоследствие се разбра, че това не е първото нарушение на животновъда, както и че е получавал евросредства за отглеждане на каракачански коне.

"Обвиняемият е съзнавал много добре, че изоставя животните във високите части на Осоговска планина без да им осигури при необходимост храна, вода, подслон и ветеринарномедицинска грижа, съзнавал е също така, че им причинява продължително и повтарящи се страдания, увреждане на здравето и стрес. Както и че през зимата ги излага на температурни и неблагоприятни атмосферни влияния, които им причиняват болка, страдание, увреждане и стрес", се казва в мотивите на въззивния състав на Окръжен съд - Кюстендил.

Съдът освободи Пищалов от наказателна отговорност и му наложи глоба от 4500 лв. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.