Заседанието по делото срещу животновъда Петър Пищалов, който през март миналата година изостави в снега и студа в Осоговския балкан стадото си от около 70 изгладнели коне, беше отложено днес от Районния съд в Кюстендил. Причина за това стана упълномощаване на друг адвокат по делото.

Защитникът има право да се запознае с материалите по делото. Няма процедурни пропуски към настоящия момент, коментираха от прокуратурата. Следващото заседание е насрочено за 30 май, от 14.00 часа, в Районен съд - Кюстендил.

Обвинението срещу Пищалов е по член 325 от Наказателния кодекс - за извършване на престъпление от лице, което осъществява дейност или професия, свързани с отглеждането на животни и се отнася до причинена смърт на гръбначни животни. Районна прокуратура е направила предложение Пищалов да бъде освободен от наказателна отговорност, а спрямо него да се наложи административно наказание.

В съдебната зала днес присъстваха свидетели по делото. Прокурорът не се ангажира за срок, при който може да са приключи съдебното производство. Около 15 са вписаните свидетели, има и вещи лица, които трябва да представят своите експертизи.

Следващото заседание по делото беше насрочено за 30 май в Районен съд - Кюстендил.

Делото беше образувано, след като през месец март миналата година беше подаден сигнал за открити мъртви коне в Осоговска планина, оставени през зимния сезон на временно пасище. Случаят стана известен след публикуването на зловещи снимки в социалните мрежи на умрели и изнемощели коне в планината.