В Специализирания наказателен съд в София днес се състоя първото заседание по дело на Европейската прокуратура в България, съобщи прокуратурата на ЕС.

Подсъдимият Т.Д. е бивш главен експерт от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и е в ареста от началото на септември 2021 г. Той е обвинен, че е получил подкуп от земеделски производител от пловдивското село Строево и собственик на земеделска фирма, представен от европейската прокуратура с инициали И.Г.. 36-годишният фермер е кандидатствал за финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014-2020 г., която в нашата страна се управлява от ДФЗ. По процедурите на фонда, той е имал право да кандидатства и да получава субсидии.  Мъжът е трябвало да ги получи през декември 2020 г., но това не се е случило.

През февруари 2021 г. бизнесменът започнал да търси помощ за получаването на средствата от ЕС и негов приятел го свързал с обвиняемия. Двамата се срещнали и обвиняемият поискал 5000 лева подкуп, за да повлияе на колегите си да разрешат плащанията.

И.Г. платил подкупа и получил общо почти 600 000 лева по Програмата за развитие на селските райони чрез ДФЗ. Мъжът платил подкуп от още 5000 лева, за да не се извършват по-нататъшни проверки по неговия случай, или, ако бъдат извършени, да приключат положително за него.

Престъплението е разкрито след сигнал на фермера.

Подкупът е престъпление в България и се наказва с лишаване от свобода до шест години, и глоба до 5000 лева.

Присъдата по делото се очаква в следващите месеци, пише в съобщението на Европейската прокуратура.