Почти една година, след като 32-годишният Дилян Бетев хвърли 5-годишния си син Дариел от виадукт в Габрово, Окръжната прокуратура в Габрово приключи разследването и внесе обвинителния акт в съда.

Зловещото убийство бе извършено в ранната утрин на 3 юли 2019 г. Около 6.30 ч. в дежурната част на Областната дирекция на МВР в Габрово е получено съобщението, че мъж се готви да скочи от виадукта. Към мястото незабавно са насочени екипи на МВР, Спешна помощ, Гражданска защита и пожарна безопасност с готовност за бърза реакция. Близо 3 часа психолог от Института по психология на МВР в Плевен разубеждава Дилян Бетев, когото наричат Дидо, да не скача. След като той се отдръпна от перилата на виадукта, бе задържан. Оказа се, че пристигналите екипи на МВР са открили във водите на река Янтра под моста тялото на 5-годишния му син.

Обвинението срещу габровеца е за това, че при условията на опасен рецидив (Бетев вече е осъждан за престъпления от общ характер - бел.ред), умишлено умъртвил малолетния си син, който се намирал в безпомощно състояние, като извършил деянието предумишлено и по особено мъчителен за убитото дете начин. Дилян е хвърлил момченцето от моста над река Янтра, който е с височина 30,5 метра.

Според прокуратурата, при падането за около 3,6 секунди детето е осъзнавало ставащото и безнадеждността на ситуацията, изживяло страха от високото, от болка/смърт и след удара в  повърхността и сътресението на тялото е получило тежката и несъвместима с живота съчетана травма на главата и тялото с остра кръвозагуба, от която починало на място.

От август м.г. Дилян Бетев бе в психиатрията на затворническата болница в Ловеч, за да бъде направената назначената комплексна съдебна психиатрично-психологическа експертиза. 

Ако бъде признат за виновен, 32-годишният мъж може да получи най-тежкото предвидено в закона наказание - "доживотен затвор без право на замяна". Освен това след направените промени в Наказателния кодекс, бащата няма право да иска съкратен процес и съответно намаляване на присъдата с една трета.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.