32-годишният Дилян Бетев, който в началото на юли м.г. хвърли 5-годишния си син Дариел от виадукт в Габрово, е в психиатричната болница към затвора в Ловеч от няколко месеца. Психиатрите там все още не са изготвили своето становище дали мъжът може да носи отговорност за действията си и да застане пред съда. Това съобщиха за Dir.bg от Окръжната прокуратура в Габрово.

Зловещото убийство бе извършено в ранната утрин на 3 юли 2019 г. Около 6.30 ч. в дежурната част на Областната дирекция на МВР в Габрово е получено съобщението, че мъж се готви да скочи от виадукта. Към мястото незабавно са насочени екипи на МВР, Спешна помощ, Гражданска защита и пожарна безопасност с готовност за бърза реакция. Близо 3 часа психолог от Института по психология на МВР в Плевен  разубеждава Дилян Бетев, когото наричат Дидо, да не скача. След като той се отдръпна от перилата на виадукта, бе задържан. Оказа се, че пристигналите екипи на МВР са открили във водите на река Янтра под моста тялото на 5-годишния му син.

Първоначално Бетев признал, че е хвърлил детето си от моста, но след това сменил версията си и настоял, че двамата гледали звездите, когато детето се подхлъзнало и паднало през парапета.

Съдът в Габрово остави за постоянно в ареста бащата, а в края на август м.г. той е транспортиран в психиатрията на затворническата болница в Ловеч, за да бъде направената назначената комплексна съдебна психиатрично-психологическа експертиза. 

"Останалите дейности по досъдебното производство са приключили, проведени са разпити на свидетели, разпитана пред съдия е и майката на момченцето. Чакаме само психиатричната експертиза. Психиатрите в Ловеч обаче настояха за повече време за изготвянето й, тъй като случаят е по-комплициран и мъжът трябва да бъде наблюдаван и да бъде разговаряно с него по-дълго време", обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Габрово прокурор Александър Александров.

Ако Дилян Бетев бъде признат за вменяем и бъде изправен пред съда, той може да получи най-тежкото предвидено в закона наказание - "доживотен затвор без право на замяна".