Рап изпълнителят Александър Николов - Alek Sandar коментира пред Dir.bg скандала с неговия нов клип, заснет в Съдебната палата.

Върховният касационен съд (ВКС), на чието подчинение е сградата - архитектурен паметник, Министерството на правосъдието и Държавната агенция за закрила започнаха проверки, тъй като във видеото се виждат мъже с оръжия, жени по оскъдно облекло и деца. Освен това се пее за "билка" и легализация и от ВСС заявиха, че съдържанието на текста ги притеснява.

От ведомството на правосъдния министър Данаил Кирилов уточниха, че са установили, че снимките са били възможни по силата на договор между продуцента "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД и ВКС, а посочената цел е била "кадри за видеоклип към саундтрака на филма "Married Young". Участниците в снимките, общо 16 души, са били допуснати в сградата от служителите на Главна дирекция "Охрана" след писмо от началника на отдел "Управление на собствеността" при ВКС.  

От Лос Анджелис, където се намира в момента, Николов обаче заяви, че е объркан от реакциите в медиите и притесненията на Агенцията за закрила на детето на видеото към парчето “Yerba”.

„Пистолетът е играчка. Снимката с детето, която се пуска в медиите и в интернет не е част от клипа, а е лична снимка за спомен с реквизита от продукцията. Целият този клип всъщност е сатира и комедия, той има за цел да развлича, а не да промотира наркотици. Аз и моят екип сме твърдо против това. Ние сме хора на смеха и доброто прекарване. В самия клип никъде не се говори за наркотици, а за напитка Yerba. В клипа има НЛО, извънземни и анимации, за които ни трябваше декор като атрактивната сграда като Съдебната палата".

Освен, че песента е с участието на легендарния американски рапър Juicy J, видеоклипът е сниман в Съдебната палата в София.  

Alek Sandar разказа подробно детайлите и сподели, че този клип е изключително важен за него и е в памет на неговия мениджър Гари Залцман, който почина внезапно на 1 април от коронавирус. 59-годишният Залцман ръководил целият проект и договорките около въпросното парче, в което участва и Juicy J.

Sandar потвърди, че “Yerba” e част от саундтрака на американски филм, който вече е излязъл в САЩ - „Married Young” на режисьора Даниел Кауфман. В тази връзка екипът получава и разрешение да наеме сградата на Съдебната палата, тъй като вече знаят, че там са снимани много български и чужди продукции с насилие, обири на банки и други екшън сцени.

Видеоклипът на "Yerba" e от саундтрака на американски филм

Снимка: Личен архив

Свободна практика на тази обществена сграда и архитектурен паметник е да бъде пускана за снимки на частни продукции, за да може да се издържа. Тя има и ценоразпис, в който са упоменати условията за наемите.

Кадрите в съдебната палата предизвикаха дискусия

Снимка: Личен архив

Изпълнителят е катергоичен, че песента има всички качества, за да бъде хит и без този скандал.

„Като човек, израснал в чужбина, отношението към жените е много чувствителна тема за мен. Притеснявам се, че моделите, които участваха във видеоклипа станаха обект на атаки и дискриминация. Много актриси изпълняват роли на танцьорки на театрална сцена, на Бродуей, нали така ? Защо се критикува участието на две красиви жени, облечени с цели гащеризони, което на английски е full body suit? Напрактика те дори не са голи“, споделя изпълнителят.

В България песента се радва на огромен успех, казва още той.

„Имаме национален рекорд – никой български изпълнител до сега не е бил толкова стриймван в платформата Spotify в първите 48 часа от пускането на нова песен. В момента песента има над 110 000 стриймвания от САЩ, но и десетки хиляди слушания в Германия, Великобритания, Канада и други държави. За това отдавам почит на моя покоен мениджър – господин Залцман“, казва Alek Sandar.

В социалната платформа Тik Tok, която набира скорост по време на карантината, хиляди хора от далечни държави като Индия, Русия, Германия и др. вече правят разпознаваемото движение в ханша като предизвикателство и се забавляват в подтискащото време на социална изолация, казва още изпълнителят.

„Аз съм просто изпълнител, имам екип, който отговаря за организирането на снимките. Имаме разрешение да снимаме там и точка по въпроса. Останалото е изкуство и конфиденциална информация“, отговаря на нападките той.

Песента е в Топ 20 в най-търсените в приложението Shazam песни за България и единствената песен на български изпълнител в тази класация, уточнява Alek Sandar. 

„Сатирата е сатира тогава, когато осмива силните на деня. В този ред на мисли видеоклипът е сатира, режисирана от Радостин Събев – Шошо, който мисля, че е доказал за годините професионализма си“, каза още изпълнителят. 

Видеоклипа, който стана обект на дискусия, може да видите тук: