Министерството на правосъдието (МП) и Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) проверяват скандален рап клип, заснет в Съдебната палата в София. Става въпрос за песен на изпълнителя Alek Sandar, във видеото към която се вижда как мъже с оръжия, полуголи момичета и деца танцуват пред различни съдебни символи. А в текста се пее за "билката" с призиви за легализация.

Съдебната палата, която освен символ на правосъдието е и архитектурен паметник, се управлява от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и той или упълномощено лице може да разреши това да се случи. Оттам заявиха, че в момента се извършва проверка около обстоятелствата и разрешението за заснемане на клипа, което е станало още през февруари.

Всичко е минало през филтри и е съгласувано с юристи. В ситуацията това не е Съдебната палата, а е използвана кооперацията, сградата, но не се представлява Съдебната палата никъде в този клип. Това е наполовина истинско помещение, а другата част е анимирана“, каза пред bTV изпълнителят, който уточни, че идеята е била това да е декор на банка.

Междувременно от Министерството на правосъдието заявиха:

"Във връзка със заснемането на видеоклип в сградата на Съдебната палата-София, който предизвика остра обществена реакция и бе окачествен като уронващ престижа на съдебната власт министърът на правосъдието Данаил Кирилов разпореди на Главна дирекция "Охрана" (ГДО) проверка на обстоятелствата във връзка със заснемането на видео продукцията.

В резултат бе установено, че заснемането на кадрите е било осъществено на 16.02.(неделя) 2020 година от екип на продуцента "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД, а посочената цел е била "кадри за видеоклип към саундтрака на филма "Married Young". Участниците в снимките, общо 16 души, са били допуснати в сградата от служителите на ГДО след писмо от началника на отдел "Управление на собствеността" при ВКС.

В него се посочва, че достъпът трябва да бъде осъществен по силата на договор между "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД и ВКС. Предоставя се и списък с лицата, които следва да бъдат допуснати. Така служителите на ГДО са били длъжни да осигурят единствено пропускателния режим в сградата. Всички останали действия по видеозаснемането в Съдебната палата-София са предмет на договорните отношения между продуцента и ВКС".

По непотвърдени официално данни за снимките са платени 800 лв. по въпросния договор. Неофициално обаче се твърди, че са били дадени доста повече пари.

От Висшия съдебен съвет пък реагираха остро.

"Не е редно да се заснемат всякакви видове клипове без съответния ръководител да знае за тяхното съдържание и въздействие", каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, пред Нова телевизия.

"Съдържанието ми идва в повече. Има някакъв вътрешен конфликт, в който изпада този видеоклип с интересите на съдебната власт. Тук посланието е по-скоро за легализиране на наркотиците. Да не говоря за конкретната ситуация, която онзи ден навръх Великден се случи с журналиста Милен Цветков", допълни той.

"Аз смятам, че всички колеги артисти уважат институциите. По никакъв начин не сме направили този видеоклип да уроним престижа, да се присмеем или подиграем. Няма такова нещо. Това е художествена измислица", заяви обаче моделът Жанет Оспинова, която участва в клипа.

На въпрос дали би участвала пак в клип, заснет в Съдебната палата или в някой друг съд, тя отговори:

"Разбира се, в изкуството няма ограничения, няма граници".

Очаквайте позицията на Alek Sandar пред Dir.bg