Софийският окръжен съд призна за виновен и осъди на 13 години затвор 63-годишния Трайчо П., който преди година и половина застреля свой 24-годишен съсед в елинпелинското село Лесново заради велосипед, съобщиха от прокуратурата.

Драмата се разигра вечерта на 18 август 2018 г., когато възрастният мъж отишъл пред хранителен магазин в селото, въоръжен с пистолет "Екол". По-рано същия ден Трайчо премахнал сепаратора на оръжието - фабрично поставена втулка с вътрешен отвор и с външна резба, и го заредил с газово сигнален боеприпас.

Пред магазина, мъжът започнал да крещи към намиращите се там хора: „Кой ми открадна колелото? Да ми го даде, защото ще го застрелям!“. Една от жените подала сигнал на тел. 112, а междувременно въоръженият Трайчо няколко пъти влизал и излизал от търговския обект със същите въпроси за колелото. Продавачката го посъветвала да излезе навън да си го търси, след което също се обадила на тел. 112. В разположена срещу магазина градинка, подсъдимият забелязал на една от пейките 24-годишния И.К. Попитал и него за велосипеда, но не получил отговор. В следващия момент се придвижил към младия мъж, извадил изпод дрехите си носеното оръжие, насочил го, заредил го и произвел изстрел.

Простреляният паднал по гръб на земята и след минути издъхнал от масивен остър вътрешен кръвоизлив, а 63-годишният убиец прибрал оръжието и се насочил към дома си. Пристигналият на място екип на Спешна помощ от Елин Пелин само констатирал смъртта на младежа.

Междувременно 63-годишният Трайчо се барикадира в дома си, а едва на следващата сутрин полицаи и служители на Специализирания отряд за борба с тероризма щурмуваха къщата и го задържаха. 

При извършения оглед в имота са открити пистолет без пълнител, велосипед, пушка с поставена в нея сачма, пликове с гилзи, кутия със сачма. В хода на досъдебното производство е било установено, че пистолетът „Екол“е преработен в огнестрелен и е незаконен.

На подсъдимия е наложено едно общо наказание в размер на 13 години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване.

Постановената от Софийски окръжен съд осъдителна присъда не е влязла в законна сила и подлежи на обжалване и протест.