Няма данни лицето, което застреля млад мъж в софийското село Лесново снощи да страда от психическо заболяване, но това не се изключва. Прокуратурата и МВР съобщиха подробности по случая на нарочна пресконференция.

Мъжът уби свой съсед в събота вечерта в село Лесново. След това той се барикадира в дома си. Рано тази сутрин полицаите и служители на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) са щурмували къщата.

"Към 06.30 часа днес е задържан мъжа, обвинен в убийството на свой съсед в село Лесново, Софийско", съобщи заместник-директорът на ОДМВР- София Юри Николов.

Сигналът за престъплението е подаден вчера в 19.20 часа на телефон 112. Полицаи от различни звена на МВР са стигнали за около 30 минути в селото и са установили, че има починал от огнестрелно оръжие.

Престъплението е извършено на публично място - пред заведение, с незаконно оръжие. Поводът за стрелбата вероятно е битов, за откраднат велосипед, каза наблюдаващия прокурор по делото Ралица Денкова.

И двамата не са криминално проявени, нямат и регистрация в психиатрични заведения. От МВР и прокуратурата не дадоха информация дали някой от тях е употребил наркотици или алкохол.

За днес е назначена съдебно-психиатрична експертиза на мъжа, извършил убийството. Мярката му за задържане засега е за 24-часа, но вероятно ще бъде променена на 72 -часа, каза прокурор Денкова.

Мъжът се е бил укрил в дома си. Около къщата веднага се били изградени три обръча на служители на МВР, в селото са били направени и КПП-та за хора и автомобили, съобщи Юри Николов.

По думите на Николов, заподозреният се предал без съпротива като е изпълнил полицейските разпореждания. В жилището на задържания са открити гилзи, съобщи още Николов.