Съветът на ЕС пък ще има извънредна среща следващата седмица (предвидена за 11 март), посветена на събитията в Либия, съобщи на извънреден брифинг в ЕК в Брюксел председателят на комисията Жозе Барозу, цитиран от БТА.

Брюксел увеличава с още 7 млн. евро подкрепата за бежанците, като така общата сума достига 10 млн. евро на този етап.
От Либия в Египет вече са преминали 77 320 души. Подобно е и положението в Тунис. Общо 150 хиляди либийци са напуснали страната си през последните дни.

Барозу призова Муамар Кадафи
да се оттегли и да върне страната на нейните хора. Той определи като напълно неприемливи действията на либийския режим от последните седмици, показали болезнено, че Кадафи е част от проблема, а не неговото решение.

"Събитията, които наблюдаваме, са среща с историята. Европа ще подкрепи реформаторския процес, събитията дават големи надежди за бъдещето на хората в арабския свят, за преход към демокрация и свобода. Искам да кажа на младите хора в арабския свят, че ние сме на тяхна страна", коментира Барозу.

Според него Европа трудно би била обвинена в оказването на подкрепа, но иначе би могла да бъде упрекната в лицемерие и да пропусне срещата с историята. Жозе Барозу посочи още, че ЕС ще продължи със своята помощ за региона при гаранции за развитието на демокрацията, човешките права, социалното и гражданското общество. Той се ангажира, че така хората от тази част на света ще могат да разчитат на повече мобилност, на визови улеснения за бизнес и за образование.

Министърът на външните работи Николай Младенов пък обяви, че част от българите в Либия не искат да се евакуират, предаде Делта Нюз.
“В последните дни сме прозвънили около 130 човека, чиито контакти имаме в Либия, обясни министърът. По думите му обаче, единици са тези, които искат да напуснат страната, другите засега вземат решение да останат там.