Градските власти на Ню Йорк одобриха вчера план, предвиждащ до 2026 г. затворът на остров Райкърс - един от най-големите затвори в САЩ - да бъде закрит, предаде Асошиейтед прес. Според плана големият затворнически комплекс ще бъде заменен с четири малки места за лишаване от свобода, разположени по-близо до основните съдебни сгради в кварталите Манхатън, Бруклин, Бронкс и Куинс.

Председателят на градския съвет, демократът Кори Джонсън, заяви, че Райкърс е станал синоним на бруталност и жестокост и е време веднъж завинаги да бъде затворен. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и други демократи подкрепят плана на стойност 8 милиарда долара, отчасти защото в период на намаляваща престъпност, огромните затвори са част от проблема за обществената сигурност, а не от неговото решение. Опоненти на плана казаха, че не желаят градът да строи нови затвори.

Райкърс е комплекс от 10 корпуса на остров между Куинс и Бронкс, където са въдворявани главно подсъдими, очакващи началото на делото им. Броят на затворническия персонал и годишният бюджет са значителни, а броят на лицата, изпращани в Райкърс, е спаднал драстично от 1991 г. насам. За множество дребни престъпления вече се налагат административни наказания, а извършителите не подлежат на предварителен арест.

Арестант разговаря с охраната през 1955 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Над 350 000 психично болни американци днес вместо в психиатрични болници се намират в затвора, където често са подложени на брутален тормоз - понякога с фатални последици. Правозащитната организация Human Rights Watch предупреждава, че подобно "грубо и жестоко" отношение към болни хора е нарушение на "фундаментални права на човека". "Затворите са се превърнали в психиатрични болници", казват правозащитниците. В някои американски затвори процентът психично болни достига 40 на 100 - например в прочулия се с многобройни инциденти нюйоркски затвор "Райкърс Айлънд". Психично болни затворници са пръскани с химически спрейове, обработвани с електрошок или оковавани с дни за легла или столове. Затворниците са били със счупени челюсти, носове и ребра от удари от пазачите, с изгаряния или натъртвания, дори с увредени вътрешни органи. В някои случаи, както пишат от Human Rights Watch, насилието е довело до смърт.

"Райкърс Айлънд" в Бронкс е един от най-известните с такива инциденти американски затвори.

Там психично болният бездомен американец Джером Мърдок умира през февруари 2014 г. от прегряване в килията, където температурата е била над 38 градуса. 56-годишният Мърдок е задържан, тъй като е потърсил убежище от студа на стълбището на частен дом. Съдът отреди на семейството му компенсация от 2.25 млн. долара. Има и случай с изнасилване на арестантка, която е била в самостоятелна килия. Жената е била вързана през врата, очите и ръцете с чаршафи. Така и не се разбира кой е проникнал в килията й. Друг арестант е открит мъртъв, след като издъхва от сърдечен удар. В кръвта му е открита свръхдоза медикаменти. 

Райкърс през 1955 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В легендарния затвор бе пратен и управителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан.