Ние ще спечелим предстоящите избори, заяви днес премиерът на Северна Македония и лидер на СДСМ Зоран Заев в интервю за радио Свободна Европа, цитирано от агенция МИА и БТА.


Той призна, че от гражданите зависи дали ще подкрепят партията на изборите на 12 април, но изрази увереност, че те ще осъзнаят какво е постигнато от неговото и правителство и каква е алтернативата, предлагана от неговите опоненти.

Помолен да коментира аферата Рекет, в която бе замесена специалният прокурор Катица Янева, и обвиненията на опозицията, че той е "главата на октопода", Заев каза, че такъв сценарий би бил възможен по времето на предшественика му Никола Груевски. Сега обаче именно той като премиер е сигнализирал в прокуратурата за случая.

"Нека се публикува всичко, свързано с аферата Рекет, аз не съм замесен", подчерта Заев.

На въпрос за последните разногласия с България, свързани с исторически въпроси, Заев каза, че "мултидисциплинарните експерти" имат право да изразяват собственото си мнение.

"Ние ще решим тези въпроси чрез диалог. Не искаме да се върнем към кавгите, проблемите и т.н., защото сме малка страна. Можем да спечелим само ако изградим приятелство, разбира се, не за сметка на нашата идентичност, нашия народ или нашето бъдеще", каза Заев.