Премиерът на Северна Македония Зоран Заев, сръбският президент Александър Вучич и албанският министър-председател Еди Рама договориха на двудневна среща в Охрид конкретни мерки за премахване на пречките за свободно движение на стоки, услуги, капитал и хора между трите държави.

На пресконференция след срещата премиерът на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че мерките ще бъдат включени в конкретен план за действие

"Планът за действие предвижда 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата цялостна работа на нашите граници. Той дава възможност за комплексно придвижване с лична карта на гражданите в целия този регион. Създава условия за бърза писта за камионите, които преминават нашите гранични пунктове", съобщи Зоран Заев. И изрази надежда мерките да подобрят условията на живот на хората в региона.

Сред договорените мерки са още взаимно признаване на дипломите за образование и квалификациите, което да осигури свободно движение на работна ръка.

Следващата среща от инициативата, известна като "мини Шенген" е предвидена за 21 декември в Албания.

Към срещата на тримата лидери в Охрид днес се присъединиха Денис Звиздич, председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич. Те проведоха и пленарно заседание с участието на представители на международни организации и институции, сред които Европейската банка за възстановяване и развитие, Съветът за регионално сътрудничество, Европейската комисия, Световната банка и Европейската инвестиционна банка.

Вучич доволен от вчерашните разговори

Сръбският президент Вучич заяви в интервю за националната телевизия тази сутрин, че вчерашните разговори със Заев и Рама са били "много добри". И че първата видима сделка ще бъде по-лесното преминаване през граничния пункт Прешево, а пътуването в Македония и Албания само с лична карта може да се очаква до Нова година.

Тези промени ще повлияят на привличането на преки чуждестранни инвестиции, защото инвеститорите искат стабилност и голям пазар, каза Вучич.

Той посочи, че Прешево е третият по важност пункт за преминаване в Сърбия, а решението да се провежда фитосанитарна инспекция 24 часа на ден ще утрои транзита на камионите от двете страни и ще намали експлоатационните разходи.

Сръбският президент обяви още, че с незначителни промени в закона, едно и също разрешение за работа може да важи и за трите държави.

Трите държави ще могат да създават туристически пътеки заедно, което, добави той, е особено привлекателно за азиатските туристи.

"Очаквам да получа подкрепа за проекта мини Шенген на предстоящата среща с Емануел Макрон в Париж, но и да чуя за новата методология, предложена от френския президент", заяви сръбският президент Александър Вучич.