Когато европейската интеграция е в стагнация, се появяват нон пейпъри за нови граници и проекти за Илириди, предупреди премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и призова София и Брюксел да продължат по-интензивно интеграционния процес, съобщава македонският "Слободен печат", цитиран от БТА.

"Това е изпълнение на задължението към Западните Балкани, а към Северна Македония този дълг е десет пъти по-голям. Северна Македония е пример за страна, която с концепцията си "Едно общество за всички" обедини всички различни етнически общности", каза Заев за ТВ Клан, цитиран от изданието.

"Духовете от миналото на Балканите отново вампирясват. В Македония, в Косово и Албания отново се говори за формиране на голяма държава, в която да влязат всички албанци в региона", пише вестник "Република".

"Изненадващо е мълчанието на властта, която като че ли се страхува от всички тези съобщения за федерализация на страната. Вчера "срамежливо" премиерът Зоран Заев каза, че това е сигнал за ЕС да ускори интеграцията на Балканите", пише вестникът под заглавие "Заев иска ЕС да го спаси от Велика Албания".

Идеята за Република Илирида, тоест за федерализиране на Македония, която бе лансирана отново този уикенд в Тетово, не предизвиква интерес сред албанците, пише македонската редакция на Радио Свободна Европа (РСЕ). В Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) казват, че се обявяват за Охридския рамков договор, а от Алианса за албанците не коментират темата.

"Обявяваме се за развитие на правата на албанците в рамките на институциите на системата", заяви координаторът на парламентарната група на ДСИ Арбер Адеми.

От опозиционния Алианс за албанците казват, че нямат коментар на такива идеи, защото си имат своя програма и проекти, които трябва да реализират.

Политическият анализатор Джелял Незири посочва пред РСЕ, че такива идеи се появяват при някои от по-малките партии на албанците, но досега не са срещали голяма подкрепа от албанците. Според него идеята се появява отново сега в контекста на предстоящите през есента местни избори и на възможността едновременно с тях да има и предсрочни парламентарни избори.

 

"Нова Македония" отбелязва по темата, че албанското малцинство в Република Северна Македония има широки привилегии и установени права, но с това амбициите на определени албански политически лидери и групи нереално се увеличават все повече (с подкрепа на определени центрове отвън) и вече директно засягат характера на държавата, нейната унитарност, политическата система, утвърдена с конституцията и законите.