Напрежението между Варшава и Брюксел значително се изостри, след като Конституционният съд на Полша постанови, че някои правни норми от Общностното право са несъвместими с полската конституция, пише в. "Файненшъл таймс".

Решението е кулминация на петгодишен правен спор между Полша и ЕС, който поражда въпроси за дългосрочното бъдеще на Полша в ЕС и застрашава европейско финансиране за страната на стойност десетки милиарди евро, коментира изданието.

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс каза, че Брюксел ще предприеме действия, за да защити предимството на правото на ЕС над националното законодателство и обвързващия характер на решенията на Съда на ЕС за правителствата на държавите членки.

Според политици от полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) съдебните реформи, предприети от правителството, които стоят в основата на спора с ЕС във връзка с върховенството на закона, са насочени към промяна на една неефективна система и са чисто вътрешен въпрос.

Снимка

Полският заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета заяви, че решението на Конституционния съд "е призив към институциите на ЕС да спрат да нарушават договорите, като се опитват - чрез узурпация и изнудване, да придобиват компетенции, които не са им предоставени съгласно договорите (на ЕС)".

По думите му "ЕС няма право да се намесва в полската съдебна система".

Европейската комисия и противниците на ПиС в Полша обаче смятат реформите за посегателство върху съдебната независимост. Брюксел нееднократно се е обръщал към Съда на ЕС с цел да бъдат отменени различни елементи от реформите, посочва "Файненшъл таймс".

Решението на Конституционния съд е сериозна стъпка към юридически "Полекзит" със значителни последици за финансирането и бъдещите отношения на Полша с ЕС, отбелязва в. "Гардиън"

"Това е правна революция", каза преподавателят по международно и европейско право Рене Репаси от университета "Еразъм" в Ротердам.

Съдебното решение тласка Полша към челен сблъсък с ЕС, като заплашва да разруши спойката, която държи заедно 27-те държави членки, изтъква в. "Ню Йорк таймс".

Постановлението на Конституционния съд, издадено след месеци отлагане по въпрос, който привлича голямо внимание, на практика оспорва върховенството на правото на ЕС, което е крайъгълен камък на стремежа за "все по-тесен съюз" от самото създаване на общността.

ЕК заяви, че решението "буди сериозна тревога по отношение на предимството на правото на ЕС" над националното право, и обеща да защитава "основополагащите принципи на правния ред на съюза".

Решението също така повдига опасни дългосрочни въпроси за бъдещото европейското членство на Полша - най-многолюдната и важна в икономически план страна от групата бивши комунистически държави, присъединили се към ЕС след разпадането на съветската империя, отбелязва изданието.

Все пак нито Варшава, нито Брюксел имат интерес от скъсване на отношенията и вероятно ще водят мъчителни преговори в продължение на много месеци или години.

Несъгласието на Полша, както и на Унгария, с нормите на ЕС поставя общността пред най-голямото предизвикателство за нея след напускането на Великобритания, като предизвиква все по-остри спорове за бъдещата посока на съюза и задълбочава разногласията между "стара" Европа и новите държави членки от бившия източен блок.

Съдебното решение няма да доведе до драматичен разрив, подобен на Брекзит, особено като се има предвид, че огромното мнозинство от поляците искат да останат в ЕС, както показват социологическите проучвания. Но решението може да ускори продължаващия от дълго време сблъсък на воли между Брюксел и консервативната управляваща партия в Полша, коментира "Ню Йорк таймс".