Шоко Асахара, лидерът на сектата "Върховна истина на Аум", и шестима негови последователи бяха екзекутирани в Япония днес, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии.

Смъртните им присъди бяха изпълнени чрез обесване.

Общо 13 последователи на апокалиптичната, антисоциална секта бяха осъдени на смърт заради атаките с газ зарин в час пик в метрото на японската столица Токио през март 1995 г., при които загинаха 13 и бяха ранени над 6000 души. Заринът, нервнопаралитичен агент, е бил открит от нацистите, припомня ДПА.

Атаката със зарин в Токио през 1995 г. е най-тежкият терористичен атентат в Япония

Снимка: БТА

Първи бе екзекутиран Шоко Асахара, чието истинско име е Чидзуо Мацумото.

Това са първите изпълнени смъртни присъди срещу членове на "Върховна истина на Аум", отбелязва Франс прес. Това стана 23 години след атаките и 19 години след издаването на първата смъртна присъда.

Това са първите изпълнени смъртни присъди срещу членове на "Върховна истина на Аум"

Снимка: БТА

Съгласно японското законодателство смъртните присъди се изпълняват в срок от шест месеца след тяхното окончателно потвърждаване. На практика обаче екзекуциите се бавят с години, посочва Франс прес.

ДПА посочва, че "Върховна истина на Аум" е смесвала будистка и хиндуистка медитация с апокалиптични теории. През 80-те и 90-те години на миналия век сектата успя да привлече до 10 000 последователи, включително учени, лекари, адвокати и други представители на елита, преди да извърши шокиращите атаки със зарин в токийското метро и други престъпления.