Министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка, кандидатът на Подемос за регионален министър-председател на Мадрид, Пабло Иглесиас и началникът на Гражданската гвардия Мария Гамес, са получили през последните часове писма с куршуми в тях, съобщават испанските медии.

В писмото, което е получил вътрешният министър Марласка, се казва дословно: "Имате десет дни, за да подадете оставка. Времето да ни се присмивате приключи". Вътре е имало два куршума.

До Пабло Иглесиас е стигнало друго писмо, с куршум от автомат, използван в армията.

Мария Гамес също е получила заплашително писмо с куршум. През януари 2020 г. тя стана първата жена, застанала начело на Гражданската гвардия в нейната 175-годишна история.

Това не е първият случай на заплахи срещу членове на правителството.

Миналата година беше излъчено видео, в което бивш военен изстреля поредица от изстрели в няколко сгъваеми метални силуета, на които имаше снимки на премиера Педро Санчес, на Иглесиас, Марласка и други членове на изпълнителната власт.

Националният съд тогава отсъди, че няма преднамереност, че мъжът, който го е изпратил съжалява и че го е направил "за да убива времето". Когато новината бе оповестена всички политически лидери , начело с премиера Педро Санчес осъдиха заплахите, заявявайки, че те нямат място в демократична страна като Испания.