"Великобритания и ЕС могат да установят тригодишен преходен период след Брекзит, за да определят какви ще бъдат новите отношения между тях."

Това заяви лидерът на парламентарната група на либералите в Европейския парламент и представител на ЕП в преговорите за Брекзит Ги Верхофстат на обща пресконференция с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Той добави, че до две години ЕС и Великобритания трябва да се договорят по обща рамка за бъдещите си отношения, предаде Ройтерс.

Верхофстат допълни, че бъдещото тясно сътрудничество на ЕС с Великобритания трябва да бъде под формата на споразумение за асоцииране. Той предупреди, че Великобритания не може да започва двустранни търговски преговори преди напускането на съюза.

Таяни от своя страна каза, че в хода на преговорите за Брекзит Великобритания може да промени позицията си относно напускането на ЕС, но в такъв случай останалите страни трябва да се съгласят с това.

Великобритания ще трябва да спазва напълно задълженията си към ЕС до последния ден на европейското си членство, изтъкна председателят на ЕП.

Таяни съобщи също, че ЕП ще приеме резолюция за преговорите за Брекзит следващата седмица по време на сесията си в Страсбург, предаде ТАСС.

Председателят на ЕП предупреди Великобритания, че тя няма право да започва преговори с трети страни, докато не приключи излизането й от ЕС.