Във Венеция направиха вдигнати пешеходни пътеки заради наводненията, които заляха града. Съоръженията могат да се видян в централната част на града. На първо сериозно изпитание бе подложена изградената защитна система на Венеция от наводнения, известна като МОСЕ.

Засега тестът изглежда успешен - въпреки високото ниво на водата, знаменитият площад "Сан Марко" остана сух. Кметът на Венеция Луиджи Бруняро нарече събитието "исторически ден" за града, разположен в плитката лагуна.


В същото време спасителни екипи в Италия продължават да издирват днес двама изчезнали след бурите и проливните дъждове в северозападната алпийска област Пиемонт, отнесли коли и мостове от пътищата и наводнили много сгради и домове, предаде ДПА.

Още снимки вижте тук >>>

Досега официалната информация е за двама загинали, след като повечето от около 20 изчезнали вчера днес бяха открити и са добре. Властите обаче предупреждават, че опасностите в резултат на лошото време още не са отминали, допълва БТА.

Снимка: БТА/AP

Особено тежко е положението в района Кунео на провинция Пиемонт. Кметът на град Лимоне там говори за "катастрофална ситуация" след наводнението в града. В някои части на северозападна Италия в петък и събота Италия бяха измерени количества валежи, незапомнени от около 60 години.
Снимка: БТА/AP

Подобна е ситуацията и з югоизточна Франция. Много населени места около Ница са откъснати от света заради придошлите реки и прекъснати пътища. На хиляди жители се доставя спешно вода и храна от спасителни служби. Френският премиер Жан Кастекс призова армията на помощ и изрази тревога от изчезването вчера на най-малко 8 души, които все още не са открити.