Американският в. "Вашингтон пост" задава в редакционна статия въпроса: "Какво се опитва да скрие Китай относно коронавируса?", предаде БТА. Вестникът изтъква, че този въпрос възниква веднага заради решението на Пекин да осъди 37-годишната активистка Чжан Чжан, отразявала в социалните мрежи епидемията в Ухан през февруари. Вчера тя получи в Шанхай четири години затвор по обичайно обвинение за затваряне устата на инакомислещите - за предизвикване на паника и смут, след процес, продължил няколко часа.

Изданието припомня, че Чжан, бивша адвоката, е била арестувана заради видеоматериалите от Ухан, които публикува. В затвора тя започва гладна стачка и я хранят насила.

На 23 септември говорител на китайското външно министерство заяви, че китайският отговор на пандемията е бил отворен и прозрачен във всеки един момент. Своевременността е ясна, а фактите и данните говорят сами за себе си, каза говорителят. Ако е така, тогава защо поне още трима журналисти са задържани, пита "Вашингтон пост".

През последните месеци Китай изведе на първи план това, че китайският президент Си Цзинпин е водил героична кампания за спиране на вируса. Всъщност, през декември 2019 г. властите в Ухан се опитаха да потулят информацията за новата болест и когато осем лекари изразиха загриженост, те бяха порицани за разпространяване на слухове. Второ прикриване имаше в началото на януари, припомня "Вашингтон пост", а местните власти и централното правителство запазиха мълчание, докато вирусът се разпространяваше.

Макар от началото на януари да бяха информирани за предаването на болестта от човек на човек, до 20-то число на същия месец те не казаха нищо публично.

Освен това обявяваният от Китай брой на смъртните случаи изглежда силно занижен, посочва "Вашингтон пост". По-късно китайските власти предположиха, че произходът на вируса е извън границите на Китай.

Така че, отново, какво се опитва да скрие Китай, пита американското издание. Вестникът изтъква, че независимо и заслужаващо доверие разследване на произхода на вируса безусловно е от съществено значение, за да може да се извърши надлежна подготовка и да се предотврати бъдеща пандемия.

Съдебното преследване срещу Чжан навежда на сериозни съмнения дали на Китай може да се има доверие за провеждане на открито и честно разследване, пише "Вашингтон пост".

Вместо да я праща в затвора, Китай трябва да я освободи и да й благодари за смелостта да върши това, което страхливците в еднопартийната държава не биха направили, заключава редакционната статия на американския в. "Вашингтон пост".

Британският "Гардиън" пише, че Австралия настоява Световната здравна организация да разследва произхода на КОВИД-19 и това разследване да е ясно и обстойно, въпреки обтягането на отношенията на страната с Китай.

Вестникът обяснява, че Австралия използва последния месец от членството си в борда на СЗО, за да окаже натиск за независимо и енергично разследване. Припомня, че призивите на австралийското правителство през април за световно разследване на произхода и борбата с коронавируса в началния етап на пандемията са отприщили яростна реакция от Пекин, който заяви, че това е политическа маневра срещу Китай.

В края на краищата Китай се присъедини към подкрепата на повечето държави за предложението за разследване, но предприе поредица от търговски действия срещу сектори на австралийския износ и отхвърли призивите на Канбера за разговори на правителствено равнище, припомня британският вестник.

"Гардиън" съобщава, че независима комисия, на която съпредседател е бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, трябва да представи идния месец предварителен доклад пред изпълнителния орган на СЗО, преди да го финализира през май догодина.