Четири години затвор отсъди съд в Шанхай на независимата китайска журналистка Чжан Чжан, отразявала епидемията в Ухан през февруари. По думите на адвокатите ѝ процесът е продължил само няколко часа, а в ареста са били нарушени човешките ѝ права.

37-годишната Чжан е бивша адвокатка. Обвинена е за това, че предизвиквала паника и смут с отразяването на пандемията. Според ДПА това е често използвано обвинение срещу критици на правителството.

Съдът я обвинява и, че е разпространявала невярна информация по време на карантината в Ухан. В обвинителния акт по-конкретно е записано, че "публикува големи количества фалшива информация" и взима интервюта от чуждестранни медии, включително Радио Свободна Азия и Epoch Times, за да "разбуни злонамерено ситуацията с епидемията в Ухан". Според адвокатите ѝ обаче прокурорите не са показали доказателства за "фалшива информация".

Журналистката живее в Шанхай. През февруари изминава около 400 мили до Ухан, за да докладва за пандемията и последвалите опити за овладяването ѝ. По същото време властите започнаха да възпират частни китайски медии да отразяват случващото се, припомня CNN.

Чжан публикуваше свои наблюдения, снимки и видеоклипове в Wechat, Twitter и YouTube, последните две от които са блокирани в Китай. В продължение на три месеца тя често критикува наложените от властите ограничения заради епидемията, определяйки ги като "тежко нарушение на правата на човека". Показвала е нееднократно претоварени крематориуми и болници, както и празни магазини в гъсто населения Ухан.

Изявите ѝ внезапно спряха в средата на май. По-късно стана ясно, че е задържана от полицията и върната в Шанхай. Според Amnesty International в един момент по време на ареста ѝ Чжан е обявила гладна стачка. По думите на адвоката ѝ Джан Кеке, журналистката е била връзвана, имала е захранващи тръби в носа и устата. Освен това страдала от постоянно главоболие и болки в стомаха и гърлото.

Според адвоката ѝ на изслушването си тя е била в инвалидна количка. Твърди се, че е отказала да говори в съда, както и да се признае за виновна. Чуждестранни дипломати и поддръжници на журналистката са опитали да влязат в съдебната зала по време на процеса. Полицията обаче е предотвратила това, като спряла и достъпа на журналистите според Франс прес.

Процесът срещу Чжан е първият срещу граждански журналист в Китай. Но това не е първата й среща с властите. Според обвинението е била задържана два пъти за 10 дни през 2019 г. за "предизвикване на неприятности", но в документа не се посочва по-конкретно какво е довело до ареста.

Други журналисти като Ли Цзехуа, Фан Бин и Чън Цюшъ също са в неизвестност от февруари, припомня ДПА. В същото време държавните медии отразяваха реакцията на Пекин като ефективна и навременна. А журналисти от New York Times, Washington Post и Wall Street Journal бяха изгонени през март, припомня още CNN. Освен това властите имат инструмент за блокиране на повечето чуждестранни медии чрез обширен онлайн център за цензура и наблюдение, изтъкват критиците на властта.

"Под прикритието на борбата с новия коронавирус властите в Китай засилиха заглушаването на онлайн медиите, блокирайки независими отчети, споделяне на информация и критични коментари относно правителствените реакции", коментираха по-рано в доклад китайски защитници на човешките права. А "Репортери без граници" определи Китай като мястото, в което има най-много задържани журналисти в света.