Нов доклад на комисия на Националната академия на науките е установил, че "насочено" микровълново лъчение е вероятната причина за разболяването на американски дипломати в Куба и Китай.

Изследването, поръчано от Държавния департамент, е поредният опит да се намери причината за загадъчната болест, започнала да се появява в края на 2016 г. сред американския дипломатически персонал в Хавана, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Докладът установява, че "насочена пулсираща енергия с радиочестота изглежда най-достоверното обяснение на симптомите, включващи силно главоболие поради високо кръвно налягане, световъртеж и когнитивни затруднения. Според доклада това е по-вероятно обяснение от предишните предположения за тропическа болест или психологични проблеми.

Докладът на 19-членната комисия не уточнява източника на енергията и дали става дума за атака, макар да отбелязва, че научноизследователска работа по причиняването на този тип вреди е била извършвана в бившия Съветски съюз.

Между 2016 и 2018 г. няколко десетки американски дипломати в Китай и Куба се оплакаха от симптоми, напомнящи именно излагане на микровълни - симптоми като тези "след мозъчно сътресение или леко травмиращо нараняване на мозъка", отбеляза Държавният департамент.

През 2008 г. сп. New Scientist писа, че микровълните могат да затоплят телесните тъкани, "причинявайки ударна вълна вътре в черепа, която може да бъде засечена през ушите". Съответно и създаването на подобно оръжие може да причини дискомфорт или директно да обезвреди човек.

Според "Ню Йорк Таймс" тогава жертвите са твърдели, че чуват силни звуци като жужене и звънене, които също са типични за насочените микровълни.

През 2018 г. Държавният департамент евакуира американски дипломати от Китай, което задълбочи кризата. Евакуираните двама американци са работили в консулството на САЩ в китайския град Гуанчжоу, а техни колеги и роднини са изследвани от медицински екип на Държавния департамент, заявиха служители, цитирани от "Ню Йорк Таймс".

Не е ясно колко от тях показват симптоми, но говорител на Държавния департамент каза тогава, че няколко души са изпратени в САЩ за по-нататъшни изследвания.