Върховният съд на Австрия разреши екстрадицията на украински олигарх в САЩ, където са му повдигнати обвинения в корупция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Димитро Фирташ, който бе арестуван в Австрия през 2014 г., е обвинен в САЩ в плащане на подкупи на представители на индийското правителство за получаване на достъп до суровини, използвани при производството на самолетни двигатели.

Фирташ отхвърля обвиненията и казва, че САЩ нямат юрисдикция за престъпления, извършени на територията в Индия. Той неведнъж е заявявал, че е жертва на политическа клеветническа кампания.

Окончателното решение за екстрадицията трябва да вземе министърът на правосъдието на Австрия Клеменс Яблонер.

Австрийски съд постанови Фирташ да бъде екстрадиран в САЩ още през февруари 2017 г. Но въпросът стигна до Върховния съд на Австрия.

Фирташ бе поддръжник на сваления от власт проруски президент на Украйна Виктор Янукович. Натрупа цяло състояние, продавайки руски газ на правителството в Киев, отбелязва Ройтерс.

Московският експерт на Радио "Свобода" Андрей Пионтковски, както и други журналисти, смятат, че Фирташ е един от личните "банкери" на Путин и че е един от организаторите на кримския сценарий. Заради това се смята, че задържането на Фирташ е удар на Запад по руския президент.