Върховната рада на Украйна прие резолюция, в която обяви Чеченската Република Ичкерия за територия за "временно окупирана от Руската федерация" и осъди "извършването на геноцид срещу чеченския народ". Документът беше одобрен от 287 депутати, пишат украинските медии.

Междувременно някои украински от тях, както и политици съобщиха, че Върховната рада уж е признала суверенитета, т.е. независимостта, на Ичкерия (самопровъзгласила се за независима от Русия република, която съществува на територията на Чечения от 1993 до 1999 г. Ликвидирана е по време на Втората чеченска война), но това не е вярно. Проекторезолюцията за признаване на независимостта на Ичкерия, която е била предложена през юли от депутатите Алексей Гончаренко и Муса Магомедов, все още не е обсъдена в украинския парламент.

Представители на чеченските специални части участват във войната на Русия срещу Украйна, а чеченският лидер Рамзан Кадиров е един от най-изявените поддръжници на "специалната военна операция" в Украйна. Привържениците на Ичкерия също участват във войната, но на страната на Украйна - през август 2022 г. Кадиров им обяви кръвна мъст.