С тържествена церемония, на която реч произнесе италианският президент Серджо Матарела и на която пя българската народна певица Валя Балканска, италианският град Матера стана официално днес Европейска столица на културата, съобщи сайтът на телевизия РАИ.

Церемонията на един от централните площади на града, "Сан Пиетро Кавеозо", бе водена от актьора Джиджи Пройети. Тя бе наречена "Отворено шоу" и в нея участваха редица италиански и чужди изпълнители.

Валя Балканска в съпровод на гайда омая жителите и гостите на Матера с изпълнението си на песента "Излел е Дельо Хайдутин".

Снимка: Италианската телевизия РАИ

Сред останалите изпълнители бяха пианистът Стефано Болани, певицата Скин и др.

В края на церемонията речи произнесоха официалните гости.

Снимка: БТА

Италианският президент Серджо Матарела заяви, че днешният ден е от голямо значение за Матера, за цяла Италия и за Европа, която е показала, че знае да признава и да цени своите култури. Културата е свързващата тъкан на европейската цивилизация, подчерта Матарела. Той припомни, че европейският континент е дал на света едно голямо споделено наследство от цивилизации и ресурси. Италианският президент изтъкна силата на културата в полза социалното сплотяване. В речта си Матарела припомни също така, че да бъдеш европеец днес е неделима част от самата националната идентичност. Президентът подчерта, че Матера е символът на бъдещето на Южна Италия, която иска да се обновява и да просперира. Матера е символ и на различните части на Южна Европа, които са толкова важни за целия континент, защото в Средиземноморския регион се играят решителни игри за съдбата на целия континент и на цялата планета, допълни Матарела. В речта си той припомни, че Матера е Европейска столица на културата тази година заедно с Пловдив.

Преди това италианският премиер Джузепе Конте каза, че Европейската година на културата в Матера ще бъде годината на реванша за градовете в Южна Италия. Той обаче призна, че е болезнен и неприемлив фактът, че единственият начин да се стигне до Матера е само с кола, както е направил и той.

Тържествената церемония беше четвъртият етап от откриването на Европейската столица на културата в Матера. Преди това имаше още три етапа, наречени Отворени звуци, Отворен град и Отворени светлини. По време на Отворени светлини старите квартали на Матера - Сасо Кавеозо и Сасо Баризано - станаха част от светлинно шоу. За целта на жителите бяха раздадени 2019 фенери и лампи. В даден момент само те осветяваха старите части на града. Останалите светлини бяха изгасени и така Матера се превърна в отражение на обсипано със звезди небе.

Програмата на откриването включваше и изпълнения на оркестри от цялата италианска област Базиликата и от други европейски страни.

Откриването продължава до късно вечерта с пети етап, наречен Отворено бъдеще и заплануван като парад на артисти из улиците и площадите на града. Отворено бъдеще е и официалното мото на Европейската столица на културата Матера 2019.