Първите ваксинации срещу Ковид-19 в Европейския съюз биха могли да бъдат направени в първото тримесечие на 2021 г. при един оптимистичен сценарий, заяви днес директорката на Европейския център за контрол на заболяванията Андреа Амон, предаде Франс прес.

Ситуацията на фронта на коронавирусната епидемия на Стария континент е "много, много обезпокояваща" и "всички наши индикатори показват влошаване", допълни Амон. Тя призова европейците да спазват стриктно въведените ограничения по места, колкото и трудно да е това.

В настоящата ситуация може да отнеме повече време за намаляване на броя на случаите на зараза, отколкото беше при първата вълна през март-април, подчерта Амон.

Относно пътя към първите ваксинации на територията на ЕС, тя каза, че той е все още дълъг и несигурен и може да отнеме няколко месеца.

"Ако сме оптимисти, първите ваксинации в ЕС може да бъдат направени в първото тримесечие на идната година, но не мога да бъдат по-точна", допълни тя.

Относно съобщението на компаниите Пфайзър и БиоНТех за 90-процентната ефикасност на разработваната от тях ваксина, Амон заяви, че това е обещаваща информация, но подчерта, че трябва да се изчака окончателната оценка на продукта.

След края на изпитанията в трета фаза Европейската агенция по лекарствата трябва да оцени резултатите и да даде или не разрешение за пускане на пазара на продукта, припомни Амон. След това ще трябва да започне производството и едва тогава може да започне ваксинирането.

По-рано днес Европейската комисия обяви, че е одобрила договор с двете компании за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната ваксина.

Поддържайки връзка с националните власти, Европейският център за контрол на заболяванията разработва сега правила за дефиниране на приоритетните групи за ваксиниране. Амон подчерта, че става дума за уязвимите части на населението и за здравния персонал, но припомни, че тези групи са доста многобройни и е нужно от по-добро дефиниране на онези сред тях, на които трябва да се отдаде приоритет.