Полицията на Беларус е арестувала над 1000 протестиращи в третата нощ на протести срещу спорните президентски избори, в които по официални данни държавният глава Александър Лукашенко печели нов мандат, предаде ДПА.

Сред задържаните има организатори на протестите.

Вътрешното министерство съобщи също, че през изминалата нощ са ранени 51 протестиращи и 14 полицаи, допълва БТА.

Според министерството броят на участниците в тези протести намалява, а освен това те се провеждат и в по-малко градове, предаде Франс прес.

През изминалата нощ силите за борба с безредиците атакуваха безогледно в Минск малки групи протестиращи, за да им попречат да се обединят. Те нападнаха и шофьори, които надуваха клаксоните в подкрепа на демонстрантите, като чупеха стъклата на колите им и арестуваха водачите. Претърсваха и междублоковите пространства.

За трета поредна нощ Беларус беше обхванат от протести срещу предварителните резултати от президентските избори в неделя, според които президентът Александър Лукашенко, управляващ страната от 26 години, е спечелил над 80 процента от гласовете, съобщиха ДПА и ТАСС.

Стотици хора участваха в протестите в няколко градове. В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикади. Полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати, предаде ДПА. Видеокадри в социалните мрежи показвали униформени мъже да бият и ритат цивилни.

Снимка: БТА/AP

Протестните акции в Минск вчера се преместиха от центъра на града в жилищните райони, отбелязва ТАСС. Практическия целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията /ОМОН/, вътрешните войски и други силови структури, за да попречат на протестиращите да повторят сценария от предишните два дни. Според очевидци действията на силите за сигурност вчера са били много по-решителни и твърди в сравнение с предишните протести. Под техните удари попадат много от хората, които просто са се оказали на улицата. Силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат онези от пътуващите, носещи на ръката си бяла гривна, която тези дни стана символ на протеста.

Според няколко канала на Телеграм в уличните сблъсъци в Минск през нощта срещу вторник е участвал "руски спецназ", притекъл се на помощ на своите колеги. Информацията бързо бе опровергана - опозиционните структури в Беларус навярно добре схващат, че Александър Лукашенко засега явно няма нужда да иска силова помощ от източния си съсед. Беларуският режим разполага със значителни ресурси (вътрешни войски, специални отряди на милицията и други сили на вътрешното министерство и КГБ), способни да потушат вълненията. В страната обаче наистина пристигат сега групи от руския спецназ.

Снимка: БТА/AP

Както разказа командващият силите за специални операции (ССО) от Въоръжените сили на Република Беларус генерал-майор Вадим Денисенко, от 10 август страната посреща войници от Русия и от армиите на още двайсетина страни. След двуседмична карантина всички те ще се включат от 23 до 29 август в Армейските международни игри (АрМИ-2020) - в състезанията "Снайперистки рубеж" и "Полярна звезда". За тях е определен полигонът на 38-а отделна гвардейска десантно-щурмова Виенска Червенознаменна бригада в град Брест. За първия конкурс са заявени до момента 18 отбора, за втория - 5. Всеки ден обаче данните се менят", посочи Денисенко.

Официален Минск не съобщава за никакво участие на беларуската армия, камо ли на чуждестранни подразделения в потушаването на безредиците в страната. Същия извод налагат ред медийни публикации и видеоклипове в интернет. При все това бе съобщено, че през нощта срещу вторник в Брест били изпратени да сложат ред в града военни от ССО към 38-а бригада, които стреляли с гумени куршуми.

По официални данни тези части изобщо не използват подобни средства: беларуските ССО, предназначени по-специално за борба с терористи, са въоръжени със стрелкови оръжия - автомати и картечници "Калашников", снайперистки пушки и т. п. В боекомплекта им влизат бойни патрони и боеприпаси за халосна стрелба.

Снимка: БТА/AP

Офицер от беларуска силова структура, пожелал анонимност, съобщи за "Независимая газета", че армията не взема участие в мерките за опазване на обществения ред в страната. Той разказа, че на 11 август през деня в Минск всичко е било спокойно, не е било съобщавано за стачки в предприятията из Беларус: "Мога да допусна в отделни случаи единични протести. Масови стачки в страната обаче няма и няма да има, защото в размирниците в Беларус участват главно млади хора от 22 до 26 години".

По думите на офицера силовите кадри няма защо да подкрепят опозицията и Лукашенко се радва на висок авторитет в армейските части: "Офицерските заплати в Беларус не са по-малки от тези в руската армия, а военните пенсии дори са по-високи, отколкото в Русия". Раздвижването на 38-а бригада в Брест идва оттам, че голям брой подразделения, включително ССО, се готвят сега за участие в АрМИ-2020, които освен Беларус ще обхванат територии от Русия, Китай и ред държави от ОНД.

Москва и Минск все още развиват тясно взаимодействие във военната сфера. И по данни на нашия източник в края на септември т. г. руски спецназ отново ще пристигне в Беларус, където на полигона на 38-а Брестка десантно-щурмова бригада се организират беларуско-руско-сръбски маневри под наслов "Славянско братство". А още през август беларуски военачалници и представители на отбранителната промишленост са поканени в парк "Патриот", разположен в Алабино край Москва, за да участват в международния военнотехнически форум "Армия-2020".

Снимка: БТА/AP

Също като в Русия беларуските сили за специални операции са резерв на Върховния главнокомандващ и основа на мобилните съединения от единната групировка въоръжени сили. Главните задачи на ССО включват "контрадиверсионна дейност, разузнаване, изпълнение на различни задачи със специални методи с цел прекратяване на въоръжени конфликти". Войските на беларуските ССО наброяват близо 5000 военнослужещи.

Според публикации в медиите ССО на Беларус са получили бойно кръщение през 2011 г. по време на вътрешния конфликт в Либия, когато техни съветници, технически специалисти и снайперисти са подкрепили правителството на Муамар Кадафи. Благодарение на тях "правителствената армия успя да развие през първите месеци от конфликта по-успешна съпротива срещу НАТО и бунтовниците, да повиши мобилността на войските и да мине в контранастъпление". Знае се още, че от 2008 до 2013 г. ССО са изпълнявали аналогични задачи във Венецуела.

"Беларус ще има нужда от руска силова помощ при явна агресия срещу тази страна. Но засега не се очертават подобни заплахи", заяви пред "Независимая газета" военният експерт Юрий Неткачев, генерал-лейтенант от запаса.

Снимка: БТА/AP

Той е убеден, че Лукашенко сам ще се справи с вътрешните проблеми - без помощ от армията, камо ли от съюзните съвместни сили на Руската федерация и на Република Беларус.

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска предпочете Литва пред съдбата на несломим борец с лидера на страната Александър Лукашенко, пише в. "Комерсант" в статия за протестите в Беларус срещу обявения резултат от президентските избори в неделя, спечелени според местната ЦИК от сегашния държавен глава. По данни на комисията Лукашенко е спечелил срещу Тихановска с резултат от близо 80 срещу около 10 на сто.

Вчера Тихановска замина за съседна Литва, а Минск разпространи видеоклип, на който тя чете призив към привържениците си да не рискуват живота си в протестите. Според редица руски медии записът е направен под заплаха, докато опозиционерката е била задържана в сградата на ЦИК от беларуски силови шефове.

"Не дай боже да бъдеш изправен пред такъв избор, пред какъвто се озовах аз (. . .) Децата са най-важното в живота ни", цитира печатът думи от обръщението й.

Медиите предполагат, че заплахите са били свързани с децата на Тихановска (понастоящем в Литва заедно с нея) и със съпруга й, затворник в Беларус. Според изявленията на официален Вилнюс Литва може да стане не само убежище за беларуските опозиционери, но и партньор, който споделя целите им, добавя "Комерсант".

Беларуската опозиция започва де факто да формира в Литва правителство в изгнание и ще настоява в Беларус да се повтори "венецуелският сценарий" - световната общност да признае за легитимен президент Тихановска, а не Лукашенко, заявява пред "Комерсант" опозиционерът Валерий Цепкало, недопуснат от Минск до президентската надпревара. Фактически във Венецуела управлява Николас Мадуро, но повечето западни страни признават за легитимен президент опозиционера Хуан Гуайдо, припомня изданието.

Политологът от Минск Дмитрий Болкунец, емигрирал в Москва, напомня, че беларуският КГБ "контролира всичко" в страната, "прилагайки понякога методи, нарушаващи всички днешни представи за дейността на тайните служби". На улиците в Беларус бяха задържани и над 50 журналисти; за някои още не се знае къде се намират, отбелязва "Известия". Съратничката на Тихановска - Мария Колесникова, приканва доброволци да помагат на пострадалите демонстранти, пише изданието.

Лукашенко явно е решил да пренебрегне предупрежденията на САЩ и на ЕС, призовали Минск да спре насилието, коментира "Независимая газета" възобновените снощи сблъсъци на протестиращи със силови подразделения. Вестникът цитира опасения на руски канали в Телеграм, че събитията в Беларус може да върнат в дневния ред на Русия "призрака на майдана" - протеста, свалил проруския режим в Украйна през 2014 г. - и руските хардлайнери да засилят борбата с протестите в самата федерация.

Снимка: БТА/AP

"Комсомолская правда" помества репортаж от протестите в Минск с богат снимков материал. Според всекидневника в града се чуват вече автоматни откоси, а имало и случай, в който спецполицаи събрали група младежи и стреляли по тях с травматични оръжия като по мишени.

"Беларусите изглеждат измъчвани от един само въпрос: кои са тези маскирани хора? Откъде толкова ярост и злоба у тях? И най-важното, защо?", пише изданието.

Лукашенко даде на всички един прост урок. Щом един диктатор в съвременно общество с добре регулирана машина за наказания е готов на всичко, за да запази властта, и щом машината го слуша - това е достатъчно, за да се справи с онези, които искат буржоазна човешка свобода, коментира "Новая газета".

"Лукашенко е сред най-проблемните съюзници на Русия", констатира пред "Свободная преса" Александър Казаков от ръководството на руската националистическа партия "За истината".

Беларуският лидер "се увлече твърде много; при това положение можем да нанесем на Минск, на някои властови среди или на самия Лукашенко материални щети. Целево и точно. За да не пострада в тази ситуация братският беларуски народ. Русия може да го направи", казва той.

На фона на пролятата кръв проблемите на беларуската икономика изглеждат второстепенни, но първопричината за всички сблъсъци всъщност е икономическа, твърди "Московский комсомолец".

БВП на Беларус намалява, валутата й отслабва спрямо долара, изтъква всекидневникът. Беларуската икономика е мит - тя не съществува, защото цялата е обвързана с транзита на руски петрол и газ, казва местният бизнесмен Дмитрий Потапенко. "Беларуският национален модел е много прост - готованство" за сметка на Русия, обобщава руският икономист Андрей Суздалцев.

Беларус е "резерват на социализма" и Лукашенко е "главният олигарх" в страната - има "17 двореца-резиденции, собствен харем, самолетен парк, вили в чужбина, милиарди долари в чужди банки". А повечето хора смятат 200 долара за добра заплата и отглеждат картофи в личните си стопанства, казва експертът.

След обявената изборна победа на Лукашенко хората в Беларус още най-малко пет години ще живеят в същия застой, при липса на перспективи, с тотален държавен контрол върху всяка стопанска дейност, с узаконения монополизъм на кланове, близки до президента, заключава "Московский комсомолец".

Сръбският член на босненското председателство Милорад Додик пък честити на президента на Беларус Александър Лукашенко преизбирането на поста, изразявайки увереност, че под неговото ръководство Беларус ще продължи по пътя за по-нататъшен икономически и технологичен напредък за доброто на всички нейни граждани, предаде вестник "Новости", като се позовава на съобщение от кабинета на Додик.

"За мен е голяма чест и удоволствие да ви изпратя най-сърдечни поздравления. Радвам се да продължим сътрудничеството с Вас в двустранен и многостранен план и съм уверен, че и в бъдеще ще работим за засилването на приятелските и братските отношения между нашите народи във всички области", се казва в поздравлението на Додик до Лукашенко, в което той отправя и изрази на дълбоко уважение.