Пътнически влак дерайлира тази сутрин в Североизточна Шотландия в район, обхванат от наводнения, съобщи британската транспортна полиция, цитирана от информационните агенции. По данни на Ройтерс поне един човек е загинал.

Влакът е излязъл от релсите в Стоунхейвън, област Абърдийншър, който според очевидци след това се запалил. Хълмистият район беше засегнат от бури, светкавици и наводнени през нощта.  В района пристигнаха десетки пожарникари и линейки, но достигането до мястото на инцидента бе голямо предизвикателство за тях.

Източници от железопътната компания смятат, че предполагаемата причина за инцидента е свлачище.

Влакът е бил съставен от локомотив и четири вагона. 12 души са били в него - шестима пътници и шестима души персонал.  Локомотивът и три от вагоните излезли от релсите и паднали в насип.

Според съобщения в медите влакът е транспортирал и превозни средства.

Кадри в социалните мрежи показаха огромни кълба дим да се издигат над катастрофиралия влак.

Инцидентът е много сериозен, има пострадали, съобщи шотландската лидерка Никола Стърджън.

Премиерът Борис Джонсън написа в Twitter: "С тъга научавам за много сериозния инцидент в Абърдийншър и моите мисли са с всички засегнати. "Благодаря на спешните служби на място."

През изминалата нощ в Шотландия имаше проливни дъждове, които предизвикаха наводнения и закъснения в железопътния транспорт.