Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди днес репресиите в Беларус и поиска прецизно преброяване на гласовете и публикуване на резултатите от президентските избори.

"Тормозът и силовите репресии срещу мирни протестиращи нямат място в Европа. Фундаменталните права в Беларус трябва да се спазват. Призовавам беларуските власти да гарантират, че гласовете от вчерашните избори ще бъдат преброени и оповестени с необходимата точност", написа тя в Туитър.

Посланици на държавите от Европейския съюз, акредитирани в Беларус, се събраха на среща за обсъждане на ситуацията в страната, съобщи полският външен министър Яцек Чапутович, цитиран от ТАСС.

По думите му "общата оценка е, че беларуското общество е разочаровано от развитието на събитията след изборите", каза той и добави, че Полша очаква да бъде организирана среща на външните министри на страните от ЕС, поне по видеоконферентна връзка, за обсъждане на ситуацията в Беларус.

Германското правителство смята, че по време на изборите в Беларус не са спазени дори минималните стандарти за демократични избори, заяви днес на брифинг неговият говорител Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Според нас това е неприемливо, каза той и добави, че многобройните съобщения за системни нарушения звучат достоверно. "В тази връзка голямо съжаление буди фактът, че Беларус не е предоставила никаква възможност за работа на наблюдатели на ОССЕ. Политическото ръководство на страната трябва да приеме волята на народа", каза Зайберт.

Говорителят подчерта, че ЕС "ще продължава да наблюдава ситуацията и да изгражда отношенията си с Беларус в зависимост от нейното по-нататъшно развитие".

Литовският външен министър Линас Линкевичус изрази мнение, че президентските избори в Беларус не са били честни и свободни и призова за по-активна работа с опозицията в страната. "В бъдеще трябва да отделяме още повече внимание на правата и свободите на човека в Беларус и още по-интензивно да сътрудничим с опозицията. Очевидно гражданското общество вече е готово за промени и не можем да не го забелязваме, трябва да уважаваме мнението на хората", заяви министърът, цитиран от ТАСС.

Получилият по предварителни данни над 80 процента от гласовете беларуски президент Александър Лукашенко каза, че изборите са преминали като празник, предаде ТАСС. "Нали видяхте, искахме да подарим празник на хората и те действително се отзоваха. Това е празник. Някои искаха да го развалят. Ние ги видяхме и тази нощ те още по-ясно излязоха на светло", заяви днес Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Беларуският президент каза, че ситуацията с протестите в Минск не е катастрофална, но доста опасна за хората. "Затова трябва да благодарим на момчета от ОМОН (Отрядите на милицията със специално предназначение - Б.ред), те ги предпазиха от критична стъпка. Ситуацията не беше катастрофална, но бе доста опасна за хората, които бяха изкарани на улицата", добави Лукашенко.

Той заяви, че страната му е станала сцена на протести, дирижирани от чужбина, предаде Франс прес. Регистрирахме обаждания от чужбина. От Полша, Великобритания и Чехия имаше обаждания, управляваха, с извинение, нашите овце: те не разбират какво правят и вече започват да ги управляват, каза Лукашенко, имайки предвид протестиращите, в разговор с един от ръководителите на ОНД Сергей Лебедев.

Според беларуския президент наред с граждани на Полша и Украйна в снощните протести са се опитали да вземат участие и руски граждани. "Да не говоря за Полша. Там вече всички вече започват да ни дърпат конците", добави той и каза, че е имало и украинци. "Уверен съм, че това не е държавна политика, но там има достатъчно от онези "майдановци", за които говорих. В това число, за съжаление, от Русия имаше определен приток на хора", заяви той, цитиран от ТАСС.

Лукашенко заяви, че няма да допусне цветна революция в Беларус и ще даде достоен отговор на опитите за разделяне на страната.

Беларуските власти са арестували близо 3000 души по време на снощните протести, от които 1000 в Минск и 2000 в други райони. Повече от 50 граждани и 39 служители на реда са били ранени в сблъсъците между силите на реда и демонстрантите, предаде ДПА.