За трета поредна нощ Беларус беше обхванат от протести срещу предварителните резултати от президентските избори в неделя, според които президентът Александър Лукашенко, управляващ страната от 26 години, е спечелил над 80 процента от гласовете, съобщиха ДПА и ТАСС.

Стотици хора участваха в протестите в няколко градове. В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикади. Полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати, предаде ДПА.

Видеокадри в социалните мрежи показвали униформени мъже да бият и ритат цивилни.

Протестните акции в Минск вчера се преместиха от центъра на града в жилищните райони, отбелязва ТАСС. Практическия целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията /ОМОН/, вътрешните войски и други силови структури, за да попречат на протестиращите да повторят сценария от предишните два дни.

Според очевидци действията на силите за сигурност вчера са били много по-решителни и твърди в сравнение с предишните протести. Под техните удари попадат много от хората, които просто са се оказали на улицата.

Силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат онези от пътуващите, носещи на ръката си бяла гривна, която тези дни стана символ на протеста.

ЕС излезе с позиция за изборите. Съюзът заяви, че състоялите се в неделя в Беларус президентски избори не са били "нито свободни, нито честни", и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие, се казва в декларация на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки, предаде Франс прес.

В декларацията се критикува "несъразмерното и недопустимо насилие от страна на държавните власти" и се настоява за край на репресиите и за "незабавното и безусловно освобождаване на всички задържани". "Ще направим задълбочен преглед на отношенията на ЕС с Беларус. Възможно е да се вземат мерки срещу отговорните за констатираното насилие, неоправданите арести и фалшифицирането на изборните резултати", се казва още в декларацията. Говорител на Борел съобщи, че Беларус ще е тема на обсъждания на неформалната среща на външните министри на ЕС на 27 и 28 август в Берлин. Те ще подготвят решения за срещата на държавните и правителствени ръководители, пранирана за 24 и 25 септември в Брюксел.

Последва реакция - беларуското външно министерство отхвърли международните критики за репресиите на властите срещу масовите протести, избухнали след президентските избори в неделя, съобщи ДПА. Изявленията на редица европейски политици след изборите са неприемливи, заяви министерството, разпространено от държавната осведомителна агенция БелТА.

Не бяха направени никакви опити за обективна и реална оценка на ситуацията, посочва министерството и предупреждава, че чужди страни не трябва да се опитват да дестабилизират беларуското общество.

"Ние предлагаме обективно и без емоции да се разбере какво, защо и как се случва днес в Беларус. Готови сме за конструктивен, и най-вече обективен диалог по тази тема с всички чуждестранни партньори. Готови сме да представим конкретни неопровержими факти, разкриващи действителната, но скрита причина за днешните събития, включително и за намеса отвън", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.