Най-малко един човек е загинал, след като беларуската полиция влезе в сблъсъци с протестиращите след президентските избори в Беларус и срещу обявения от властите предварителен резултат, който показва победа на сегашния държавен глава Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

Полицаи с шлемове използваха сълзотворен газ, гумени куршуми, светошумови гранати и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск през втора поредна нощ на насилие. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов".

Всички снимки вижте тук >>

Един човек е загинал, опитвайки се да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите.

Очевидци обаче съобщават, че загиналият демонстрант не се е взривил при опит да хвърли взривно устройство, както твърди милицията, а при избухване на светошумова граната, хвърлена в тълпата от силите на реда, пише руският "Московский комсомолец".

Окървавен мъж разговаря с протестиращите след сблъсъци с милицията в Минско

Снимка: AP/БТА

След седемчасово противопоставяне с протестиращите, полицията ги изтласка от улиците и започна да изтегля кордона си от центъра на Минск, допълва ТАСС.

Снимка: БТА/АП

"Мачкай ги всичките!" - цитира в репортаж от Минск руското издание "Комсомолская правда" призива на полицейски "командир". "Учеха ни да мразим демонстрантите", пояснява бивш служител от местните вътрешни войски.

Местни медии съобщиха за сблъсъци и в други градове.

Седем часа продължиха тази нощ поредните протести в Минск. Специалнитe сили изтласкаха демонстрантите от центъра на столицата след сблъсъци, в които милицията използва палки, сълзотворен газ, светошумови гранати и гумени куршуми, а протестиращите отвръщаха с камъни, бутилки и коктейли "Молотов", пишат "Известия" и "Росийская газета", като се позовават и на други медии.

Задържани са няколко хиляди души, посочва "Известия". Вестникът припомня, че според местната ЦИК президентът Лукашенко е събрал малко над 80 процента от гласовете, а основният му съперник Светлана Тихановска - малко над 10. Тихановска - бивша учителка по английски, се смята за победител, а щабът й отказа да признае тези резултати.

Снимка: БТА/АП