Беларуската милиция влезе днес в сблъсъци с демонстранти в Минск за втора поредна вечер, след като бе обявено, че държавният глава Александър Лукашенко е победител в спорните президентски избори, предаде Ройтерс.

Според очевидци милиционери са издърпвали демонстранти от тълпата и са ги биели с палки. Задържани са повече от 30 човека.

Междувременно ръководителят на беларуската служба за държавна сигурност, каза пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу основния опонент на Лукашенко Светлана Тихановска, посочи Ройтерс.

Председателят на Беларуския комитет за държавна сигурност (КГБ) Валерий Вакулчик каза, че службите за борба с екстремизма са засекли съобщение, че трябва да бъде принесена "свещена жертва". "Подателят на съобщението е установен и скоро ще бъда задържан", каза Вакулчик, цитиран от ТАСС.

По-рано днес Лукашенко заяви, че правоохранителните органи е трябвало по време на безредиците вчера да бранят не само обикновените граждани, но и членове на предизборния щаб на Тихановска, а също и опозиционни журналисти.

Президентът заяви, че страната му е станала сцена на протести, дирижирани от чужбина, предаде Франс прес. Регистрирахме обаждания от чужбина. От Полша, Великобритания и Чехия имаше обаждания.

Лукашенко заяви, че няма да допусне цветна революция в Беларус и ще даде достоен отговор на опитите за разделяне на страната.

При протестите на 9 август беларуските власти са арестували около 3000 души, от които 1000 в Минск и 2000 в други райони.