Водачът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност. Тя се намира в Литва. Това съобщи в Туитър литовският министър на външните работи Линас Линкявичус, предадоха осведомителните агенции.

Литовският външен министър каза, че Тихановска е била задържана в Беларус за около седем часа, а после е пристигнала в Литва.

Тихановска се очерта като главният съперник на президента Александър Лукашенко на президентските избори, състояли се в неделя. След изборите каза пред журналисти, че тя ги е спечелила изборите, а не Лукашенко.

Според беларуската избирателна комисия Лукашенко печели произведените в неделя избори с 80,23 процента от гласовете. Основният му опонент Светлана Тихановска печели само 9,9 процента, въпреки че проведе най-големите митинги в Беларус от времето на Съветския съюз.

Вчера, запитана дали планира да отиде в чужбина, за да избегне арест, Тихановска каза, че няма такива планове и не вижда причина да бъде арестувана, предаде АП. Но след като внесе официално искане в централната избирателна комисия за повторно преброяване на бюлетините, тя е казала на сътрудниците си: "Взех решение, трябва да съм с децата си", съобщи АП.

По-рано, след като беше получила заплахи, Тихановска изпрати децата си в неназована европейска държава.

Тя имаше право да вземе каквото иска решение, каза днес за АП говорителката на предизборната кампания на Тихановска Ана Красулина. Тя направи страхотни неща за страната. Тя събуди беларусите, посочи Красулина.

Председателят на Беларуския комитет за държавна сигурност (КГБ) Валерий Вакулчик каза вчера пред телевизия ОНТ, че службата му е осуетила покушение срещу Светлана Тихановска, посочи Ройтерс. Службите за борба с екстремизма са засекли съобщение, че трябва да бъде принесена "свещена жертва". "Подателят на съобщението е установен и скоро ще бъда задържан", каза Вакулчик, цитиран от ТАСС.

"Лукашенко победи, но все пак изгуби" - "никой не печели битката с времето", изтъква руското издание "Независимая газета". Младежта, излязла на улиците, е утрешният ден на Беларус и той отказва доверие на Лукашенко, пише вестникът. Той препоръчва на сегашния президент да се готви за оттегляне, така че беларуската история да не го запомни "като отрицателен персонаж".

Колкото и да нарича Лукашенко Тихановска и нейния щаб "овце, ръководени от чужбина", колкото и да твърди, че интернет в Беларус е блокиран от чужди компании, колкото и да разправя, че протестиращи в провинцията се канели да превземат сгради на местната власт - никой няма да му повярва. Той демонстрира пред цял свят своята загуба, демонстрира страхливост, истерия и пълната си неспособност да се ориентира в днешния свят, заключава "Новая газета".

Междувременно страните от "Люблинския триъгълник" - новата платформа за регионално сътрудничество, създадена в края на юни от Литва, Полша и Украйна, призоваха властите на Беларус към диалог с участниците в следизборните протести в тази страна. Външните министри на трите държави подписаха съответното изявление, съобщи днес литовското външнополитическо ведомство, цитирано от ТАСС.

"Убедени сме, че ситуацията в Беларус може да бъде уредена за благото на хората и държавата само чрез диалог", се казва в документа. От името на страните си министрите заявяват, че "при нужда са готови да предоставят всякакво съдействие и посредничество с цел създаване на условия за такъв диалог".