Най-малко 54,57% от избирателите в Беларус са гласували вече на днешните президентски избори към 12.00 ч. местно (и българско) време. Съответно изборите се признават за състояли се, заяви предсдедателят на беларуската ЦИК Лидия Ермошина, цитирана от ТАСС.


Като цяло изборите протичат спокойно, каза Ермошина. Тя уточни, че идват сигнали за нарушения от наблюдатели, но "по всичко личи, че им е обещано възнаграждение".

Мисията на ОНД разчита изборите да протекат спокойно, заяви изпълнителният секретар на общността Сергей Лебедев, допълва БТА.

Кандидатът на опозицията Светлана Тихановска даде своя глас на изборите за президент на Беларус, информира ТАСС. По-рано днес вече гласува сегашният президент Александър Лукашенко, както и двама от останалите трима кандидати.

Днес в Минск "хора с маски" са задържали и откарали в неизвестна посока двама кореспонденти и оператор на руската телевизия "Дожд", информира междувременно в Телеграм самият телевизионен канал.

Мерките за сигурност в Минск са засилени, а изборите, протичат в напрегната обстановка, отбелязва Франс прес. Съобщава се и за трудности в достъпа до интернет, по-специално до социалните мрежи, месинджърите и новинарските сайтове, близки до опозицията.

На редица входове към столицата са поставени полицейски КПП-та и движението се извършва само в едно платно, съобщиха очевидци. Там са разположени и въоръжени войници с бронетранспортьори.

Около редица административни сгради в центъра на Минск са поставени заграждения, а паркирането е забранено. Засилени са и полицейските патрули в района.

Местни жители и журналисти от АФП срещат трудности с интернет, по-специално с влизането в новинарски сайтове, близки до опозицията като Tut.by и Radio Liberty. Недостъпен е сайтът на неправителствената организация "Честние люди", която следи изборите, също и сайтът на местната ЦИК.

Други потребители информират за значително забавяне на връзката с ЮТюб и Телеграм, а също и за липса на връзка с някои частни виртуални мрежи (Ви Пи Ен).

Редица социални мрежи и Телеграм не работят в Беларус, има проблеми и с връзката с Ви Пи Ен, предаде и кореспондент на ТАСС. Междувременно беларуският център за реагиране при компютърни инциденти съобщи за регистрирана снощи вълна от DDoS-атаки срещу държавни интернет ресурси, посочва агенцията.