Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече протичащата в момента в Конгреса процедура за импийчмънт срещу него опит за "държавен преврат", предаде Франс прес.

"Стигнах до извода,че това, което се случва сега, не е "импийчмънт", то е ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ, който има за цел да отнеме властта на хората, техните гласове, техните свободи, тяхната втора поправка (на конституцията), религията, въоръжените сили, стената по границата (с Мексико) и дадените им от Бога права на граждани на Съединените американски щати", написа Тръмп в Туитър.

В по-късен туит президентът повтори вече казваното от него, че се провежда най-големият лов на вещици в историята на страната.

Телефонният разговор на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли е в основата на започнатото от демократите от Камарата на представителите разследване за импийчмънт. Американският президент е обвинен, че е упражнил натиск върху украинския лидер да разследва сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън за корупция.

В центъра на разследването за импийчмънт срещу Тръмп е и американската военна помощ за Украйна в размер на близо 400 милиона долара.

Двама американски представители, които бяха приканени да свидетелстват в Конгреса в рамките на разследването са се съгласили да го направят, предадоха световните агенции. Това са бившият американски посланик в Украйна Мари Йованович и бившият специален представител на Тръмп за Украйна - Кърт Волкър. 

Волкър ще говори утре пред представители на три комисии в Камарата на представителите на Конгреса, а Йованович ще го направи на 11 октомври. Първоначално беше планирано тя да говори пред комисиите днес.

Същевременно агенциите съобщиха, че Украйна е приела да купи 150 противотанкови ракети и два ракетни комплекса Джавлин. Сделката е на стойност 39 милиона долара. Покупката е одобрена от Конгреса и е отделна от военната помощ за Украйна.