Министерството на правосъдието на САЩ разследва предполагаема корупционна схема, в която "значително политическо дарение" се е предлагало в замяна на президентско помилване и отменяне на присъда. Това личи от съдебни документи, огласени вчера от главния съдия Берил Хоуъл от федералния окръжен съд във Вашингтон, предадоха ДПА и АП, цитирани от БТА.

В силно редактираното досие от 20 страници от август т.г. липсват имената на заподозрените участници в схемата. Но в него се посочва, че най-малко един от тях е адвокат и че е търсено помилване за лице, осъдено за федерално престъпление.

Правосъдното министерство смята, че две лица са действали в "тайна лобистка схема", която е целяла да убеди висши служители в Белия дом да издействат помилване, без тази лица да са регистрирани като лобисти.

Съдията Хоуъл е трябвало да прегледа няколко терабайта данни от 50 цифрови устройства, включително айфони, айпади и харддискове, иззети от правоохранителните органи в хода на разследването.

Новината идва дни, след като президентът Доналд Тръмп помилва своя бивш съветник по националната сигурност Майкъл Флин, признат за виновен по обвинение, че е излъгал пред ФБР за контактите си с руски представители.

Нито един правителствен служител не е "предмет или мишена" в разследването в САЩ за предполгаемата схема за парични дарения за Белия дом в замяна на помилване от президента на осъдени лица. Това заяви снощи пожелал анонимност източник от правосъдното ведомство.