Едно събитие, с което ще се запомни краят на мандата на президента на САЩ Доналд Тръмп е сред основните теми в западния печат днес - помилването на бившия му съветник по национална сигурност Майкъл Флин. През 2017 той се призна за виновен, че е излъгал ФБР по време на разследването дали е имало руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Оттогава той се опитва да оттегли показанията си с мотива, че прокурорите са му нарушили правата и са го подмамили да направи самопризнания. Обявяването на присъда срещу Флин беше отложено неколкократно, след като прокуратурата настоя за 6 месеца затвор, докато Москва отрича да се е намесвала в изборния процес.

"За мен е голяма чест да обявя, че генерал Флин получи пълно помилване. Честито на генерал Флин и на прекрасното му семейство. Знам, че сега ще прекарате фантастичен Ден на благодарността", написа Тръмп в "Туитър".

"Вашингтон пост" отбелязва, че помилването на Флин представлява пълна подкрепа за пенсионирания генерал, когото президентът отстрани от Белия дом след само 22 дни - и последен залп по руското разследване, засенчило първата половина от мандата му, предаде БТА.

Тръмп помилва Флин, слагайки край на дело, което неговото правосъдно министерство се стремеше да прекрати, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът отбелязва, че бившият съветник по националната сигурност Флин два пъти се е признавал за виновен, че е излъгал ФБР за разговорите си с руския посланик в САЩ.

Изданието допълва, че помилването изглежда слага край на дългата съдебна сага на Флин, единствения представител на Белия дом, осъден по разследването "Тръмп - Русия".

Президентът Тръмп заяви, че е помилвал бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, използвайки изпълнителните си правомощия, за да защити свой приближен, признал, че е излъгал ФБР, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Изданието коментира, че Тръмп къса с нормите, като използва по неконвенционални начини правото си да помилва.

"Гардиън" отбелязва, че се очаква Тръмп да предложи помилванe на редица ключови фигури от обкръжението си, преди да напусне поста си на 20 януари. Вестникът припомня, че той вече е смекчил присъдата на Роджър Стоун, дългогодишен негов приближен, който подобно на Флин, ръководителя на предизборната кампания Пол Манафорт и съветника Джордж Пападопулос е бил осъден в резултат на разследването на специален прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите и връзки между екипа на Тръмп и Москва.

Тръмп помилва опозорен бивш съветник, гласи заглавието на "Индипендънт". Вестникът отбелязва, че Флин се е признал за виновен, че е излъгал федералните разследващи за разговори с руския посланик, и допълва, че много от проблемите на правителството на Тръмп водят началото си именно от Флин, тъй като уволнението му е накарало президента да поиска бившия директор на ФБР Джеймс Коми да не го преследва, а това от своя страна е довело и до неговото уволнение и назначаването на Мълър.

Изданието цитира източници на телевизия "Ей Би Си нюз", според които помилването на Флин може да е началото на тенденция, която ще се прояви в следващите няколко седмици. Вместо да обяви редица помилвания накуп при напускането на поста, Тръмп знае, че ще получи повече внимание, ако издава помилванията, когато той сметне за добре.