Стела Морис - приятелката на Джулиан Асандж, написа съобщение в Туитър на американския президент Доналд Тръмп, в което го моли да помилва основателя на Уикилийкс, предаде Асошиейтед прес.

Морис качи днес в Туитър снимка на двете им малки деца и написа: "Това са синовете на Джулиан - Макс и Гейбриъл. Те се нуждаят от баща си. Семейството ни се нуждае отново да е цяло". "Умолявам ви, моля ви, върнете го вкъщи за Коледа!", добави тя.

49-годишният Асандж се намира в строго охранявана килия в британски затвор, докато чака съдебно решение дали да бъде екстрадиран в САЩ, където срещу него са повдигнати обвинения в шпионаж.

Морис каза, че Асандж е държан предимно в килията си за повече от седмица заради огнище на коронавирус в сектора на затвора, където се намира.

Повече от една четвърт от затворниците в сектора на британския затвор "Белмарш", където е държан основателят на "Уикилийкс", са заразени с коронавирус, съобщи днес Международната федерация на журналистите (МФЖ), член на която е австралиецът, предаде ТАСС.

Според организацията високата заболеваемост от Ковид-19 в затвора подлага на опасност здравето на Асандж, който след задържането си зад решетките изкара няколко белодробни инфекции, а също има проблеми със сърцето. Организацията разкритикува начина, по който се отнасят с Асандж в затвора, както и преследването му по политически причини.

"Асандж е подложен не само на съдебен произвол", се казва в съобщение на организацията и се допълва: "Освен продължителното очакване на съдебно решение за екстрадицията му, срещу която МФЖ решително се обявява, той се сблъсква също с тежки условия на задържане в затвора, които представляват сериозна опасност за здравето му".

По-рано адвокатите на Асандж настояваха за освобождаването му под гаранция заради заплахата от заразяване с коронавирус в затвора. Британският съд обаче отклони тази молба.

Адвокатите на Асандж твърдят, че журналистът се ползва от закрилата на Първата поправка на американската конституция за публикуването на изтекли документи, разкриващи нарушения на американската армия в Ирак и Афганистан. Те заявяват също, че условията, в които е държан в затвора нарушават човешките му права.

Асандж застана пред Централния наказателен съд в Лондон за четириседмично изслушване на делото му за екстрадиция пред септември и октомври. Съдийката, която води процеса, заяви, че ще обяви решението си на 4 януари, посочва АП.