Украинският оперен певец Васил Слипак изградил кариерата си главно във Франция, но се върнал да се бие в редовете на украинско ултранационалистическо движение срещу проруските бунтовници в Източна Украйна. 

Васил Слипак, "украински оперен певец, напуснал френската опера, за да се бие за Украйна, е бил убит в източната част на страната", писа в акаунта си в Туитър, Дмитро Кулеба, висш служител от украинското външно министерство.

Пред информационната телевизия "Хромадске" член на крайното националистическото движение "Десен сектор" уточни, че Слипак е бил убит тази сутрин от снайперист край село Луганске, на 50-ина километра от Донецк.

Според биографията на сайта му в интернет бас-баритонът Васил Слипак е завършил музикалната консерватория в Лвов, Западна Украйна, а по-късно печели конкурс в Парижката опера. Около десет години той пее на различни оперни сцени във Франция, посочва БТА.

След избухването на конфликта между украинските сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г. той се включва в "Десен сектор" - единствената полувоенна украинска формация, която не е част от министерството на вътрешните работи или на отбраната.

Слипак редовно пътувал до Франция, където дейно защитавал украинските интереси.