Климкин се срещна днес с новия генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Засега алиансът не планира да ни предоставя непосредствена военна помощ. Говорим само за военнотехническа помощ, както от страна на НАТО, така и на отделни членове. Ние ефективно използваме двустранни пътища и доверителни фондове", каза той.

Климкин добави, че е обсъдил със Столтенберг положението в Донецката и Луганската област и генералният секретар е потвърдил намеренията на алианса да оказва "политическа подкрепа за стабилизирането на ситуацията в Донецк и Луганск и в целия политически процес".

Отбелязана е била необходимостта в двете области да бъдат произведени истински избори в съответствие с украинското законодателство, за да има легитимни представители на Донбас.

По думите на украинския дипломат Столтенберг е подчертал необходимостта от стабилно прекратяване на огъня в Украйна, установяването на ефективен контрол по украинско-руската граница и решаването на въпроса със заложниците.

"Все още има към 600 наши пленници", каза Климкин.

Пътна карта за взаимна съвместимост на въоръжените сили

Украйна и НАТО разработват пътна карта за взаимна съвместимост на украинските въоръжени сили с въоръжените сили на Алианса.

Това заяви Климкин, след срещата със Столтенберг, предаде агенция УНИАН, цитирана от Агенция „Фокус“.

Особени надежди възлагаме на постигането на взаимосъвместимост. Това е сериозна програма. Сега пред нас се открива програма със специални възможности, която работи само с петима специални съюзници на НАТО. Ние започнахме подготвянето на пътна карта и се надяваме да постигнем успехи в краткосрочна перспектива”, каза министърът.