Това заяви президентът на руската газова компания "Газпром" Алексей Милер, цитиран от Франс прес и БТА.

Отстъпката бе включена в т. нар. споразумение от Харков, сключено през април 2010 г., което продължи до 2017 г. арендата на пристанище Севастопол в Крим за нуждите на руския Черноморски флот.

Тази седмица Москва денонсира спогодбата, съответно Украйна трябва да възстанови приспаднатата сума, настоя Милер, говорил пред руски държавни телевизии.

Според него Русия фактически е плащала "в аванс", за да държи и занапред Черноморския си флот в Украйна, значи "сумата 11,4 милиарда долара представлява натрупан от Украйна дълг към Руската федерация".

Тази седмица Русия обяви, че анулира споразумението от Харков. Според руската страна вече няма никакви основания действието му да продължава, тъй като Крим и град Севастопол - основната база на Черноморския флот, "вече са неразделна част от Руската федерация и върху тях се разпростира нейният суверенитет".

Украйна трябва занапред да плаща руския газ по 485 долара за 1000 куб. метра.

"Газпром" заяви, че разчита да получи незабавно 2,2 милиарда за неотдавнашните доставки.

Днес Украйна обяви, че смята за неприемлива цената на руския газ от 485 долара за хиляда кубични метра и е готова да го купува на цена 286 долара. Това каза премиерът на страната Арсений Яценюк, откривайки днешното заседание на правителството, предаде Фокус.

Русия още не е получила нито един долар за газа, доставен на Украйна през март. Киев не е изпълнил задълженията си по руския заем от 3 милиарда долара, предоставен миналия декември. Москва целеше да подпомогне Украйна в плащанията по газовите дългове, но над половината от парите не бяха изхарчени по предназначение, отбеляза Милер, цитиран от Интерфакс.

Последната отстъпка в цената "бе предоставена с оглед Украйна да си плати дълговете за газа и да си плаща стопроцентово текущите доставки", поясни той.

"Няма яснота кога ще започнат плащанията за доставеното през март - съответно, чисто автоматично, според условията на договора отстъпката не бе продължена за второто тримесечие", заяви Милер в интервюто, поместено на сайта на телевизия НТВ.