Съобщението е на официалната институция, която отпуска заемите за студенти. На медийно ниво информацията беше разпространена най-напред от електронното издание "Хюриет дейли нюз", предаде БНТ.

Студентски заеми няма да бъдат отпускани на младежи, които участват в "съпротива, бойкоти, окупация, писане, рисуване или скандиране на лозунги или други подобни дейности".

Това е само част от текста на новия регламент, който определя посочените дейности като "нарушения на правото на образование".

"Хюриет дейли нюз" отбелязва, че в коментарите за публикуването на условията за получаване на студентски заеми то е определяно като резултат от протестите в истанбулския парк Гези.

Турският вицепремиер Бюлен Арънч вече заяви, че правителството е получило сведения за очаквани протести, които ще избухнат след летния период в страната.

Според същата информация като повод за демонстрациите може да използва откриването на занятията в университетите, спортни годишнини или други масови прояви.

Турската полиция разпръсна тази вечер със сълзотворен газ неколкостотин протестиращи в Истанбул срещу полицейските репресии над антиправителствените демонстрации миналия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицията огради стотици хора на оживена улица близо до площад Таксим, демонстриращи в подкрепа на момче, което е в кома, след като било ударено по главата с граната сълзотворен газ при безредиците.

Полицейските коли използваха водни оръдия срещу протестиращите, които се разбягаха из съседните улици, посочва Ройтерс.