"Споразумението доведе до промени, пресечени бяха мрежите на каналджиите, беше спасен човешки живот. Не е в интерес на Турция по границите й да се движат каналджии", каза още говорителят, цитиран от БТА.

Не чуваме друго работещо предложение, добави той по повод възможността да се предприемат други действия в случай на прекратяване на споразумението.

"Докато други правят кампании в социалните медии, ние работим денонощно в подкрепа на държавите от ЕС и особено на страните по външната граница - Гърция и Италия", добави говорителят на Европейската комисия.

В последните дни няколко високопоставени турски представители отново се заканиха Анкара да прекрати споразумението за реадмисия на мигранти с ЕС.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция знае как да управлява Европа и на референдума за конституционните промени ще докаже това, като "й бие османски шут".

Той заплаши, че ако ЕС не изпълни ангажимента си за либерализирането на визовия режим, споразумението ще падне. Дни преди това доклад в Брюксел беше отбелязано, че Турция не постига достатъчен напредък, за да получи отмяна на визите за турски граждани при пътувания в общността.

В същото време турският проправителствен вестник "Гюнес" изобрази на първата си страница германския канцлер Ангела Меркел като Адолф Хитлер, определяйки я като "Г-жа Хитлер" и "Грозна лелка". На рисунката Меркел е в нацистка униформа със свастики, с хитлеристки мустаци и с огнестрелно оръжие в ръка.