Някои източници предполагат, че Давутоглу може да подаде оставка. Тази среща трябваше да се проведе миналата седмица, но бе отложена.

Вниманието към днешната среща е предизвикано от факта, че в последно време близки до управляващата консервативна ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) твърдят за нарастващо напрежение между Ердоган и Давутоглу. Миналата седмица Централният изпълнителен съвет на ПСР оряза пълномощията на Давутоглу, като иззе функциите му на ръководство върху местните структури.

Говорителят на ПСР Йомер Челик се опита да омаловажи факта, като заяви, че това е технически вътрешнопартиен въпрос. По времето, когато Ердоган бе лидер на ПСР, той ръководеше и местните структури. След издигането на Ахмет Давутоглу за лидер на ПСР, автоматично местните ръководства преминаха на подчинение на премиера, но миналата седмица тези му права бяха отнети.

Близки до ПСР анализатори в последните дни коментират, че Давутоглу няма необходимия авторитет и влияние в партията. Изразява се мнение, че съществува конфликт между Давутоглу и Ердоган.

ПСР стигна до точката, на която се разбра, че повече не може да продължава с Ахмет Давутоглу.

ПСР трябва да търси други изходи за себе си, заяви анализаторът Насухи Гюнгьор от проправителствения вестник "Стар" в телевизионно предаване.

Други медии пък посочват, че Давутоглу обмислял да подаде оставка. Като причина за евентуално напускане на премиерския пост се посочва борбата за власт с държавния глава Ердоган, който иска да въведе президентска власт в Турция, вместо сегашната парламентарна система. При такъв вариант Давутоглу би останал извън играта, коментират наблюдатели.

Напрежението в политическите кръгове на управляващата ПСР се отрази на финансовите пазари. Доларът, който запазваше относително ниско ниво, скочи от 2,70 на 2,87 турски лири за долар.

Всичко се случва на фона на очакването ЕК да предложи отпадане на визите за турски граждани за шенгенската зона.