Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с нови съдебни искове срещу резултатите от президентските избори във вторник в няколко щата, твърдейки без никакви доказателства, че на места, където демократът Джо Байдън изглежда печели, са били извършени изборни измами, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Ще заведем съдебни искове срещу всички щати, където неотдавна започна да лидира Байдън, за фалшифициране на резултатите от гласуването и измами на изборите на щатско равнище", написа Тръмп в Туитър, без да посочва конкретни щати или примери за измами.

Отново в публикация в тази социална мрежа президентът заяви, че бюлетините, които са получени по пощата след края на изборния ден на 3 ноември, няма да бъдат броени, а администрацията на Туитър после я маркира като "въвеждаща в заблуждение".

А в друга, трета публикация в същата социална мрежа, президентът призова да бъде спряно броенето на гласовете от изборите, предаде Асошиейтед прес.

Съдия в Мичиган обаче отхвърли съдебен иск на кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп, подаден в опит да спре преброяването на гласовете в щата, предаде Ройтерс.

Съдия Синтия Стивънс отхвърли иска по време на съдебно заседание и заяви, че планира да издаде писмено решение утре. 

 

Опитите на републиканците да бъде спряно преброяването на бюлетините, подадени на изборите на 3 ноември, са необосновани и представляват "политически театър". Това заяви днес съветникът на изборния щаб на демократите Боб Бауър на видеоконференция, излъчена на сайта на предизборната кампания на Байдън.

"Опитите да се прекрати броенето на гласовете са напълно необосновани. Тяхната цел е да се създадат условия за разпространяване на недостоверна информация за хода на избирателния процес", заяви Бауър. "Докато членовете на избирателните комисии работят денонощно, представители на щаба на /действащия президент на САЩ Доналд/ Тръмп продължават да излизат с твърдения, че на изборите били допуснати нарушения. Това е политически театър", добави съветникът на изборния щаб на демократите.