Световната здравна организация предупреди, че бушуващата пандемия от коронавируса може да стане много по-тежка, ако всички държави не спазват основните здравни предпазни мерки, предаде Ройтерс.

"Нека го кажа направо - твърде много страни вървят в погрешна посока, вирусът остава обществен враг номер едно", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на видео брифинг от Женева.

"Ако не се следват основните правила, тази пандемия ще продължи по един-единствен начин - ще става все по-зле и по-зле. Но това не бива да се случва", каза той.

Случаите по света надхвърлиха 13 милиона

Коронавирусните инфекции по света надхвърлиха днес 13 милиона. Така беше премината нова граница в разпространението на заболяването, което за седем месеца е причинило смъртта на над половин милион души.

Първият случай беше регистриран в началото на януари в Китай, а за достигането на 1 милион случая бяха необходими три месеца. За изкачването от 12 млн. до 13 млн. случая обаче бяха необходими само пет дни - това стана в интервала от 8 юли, когато беше съобщено, че случаите са станали 12 милиона, до днес.

Общият брой на заразените надвишава приблизително три пъти този на тежките случаи на грип, които се отчитат ежегодно според Световната здравна организация. Дотук има над 568 500 смъртни случая, свързани с коронавируса, което е в същия диапазон, в който върви годишната бройка на регистрираните всяка година смъртни случаи от грип. Първият смъртен случай беше регистриран на 10 януари в китайския град Ухан, след което числото на инфекциите и леталните изходи се увеличи в Европа, а после и в САЩ.

Много от тежко засегнатите страни облекчават карантинните мерки, които бяха въвели, за да забавят разпространението на Covid-19. На някои места обаче като например в австралийския град Мелбърн карантинните мерки бяха върнати.

Преброяването на Ройтерс, което се основава на данните на отделни правителства, показва, че разпространението на заболяването се ускорява с най-бързи темпове в Южна Америка. Общо в двете Америки са концентрирани над половината от световните инфекции и половината от смъртните случаи.

На 10 юли САЩ поставиха световен рекорд за регистриран нов брой случаи за денонощие - 69 070. В Бразилия 1,86 млн. души са дали положителен тест, включително президентът Жаир Болсонаро, а над 72 000 души са починали.

От началото на юли Индия, която е трета в света по брой на инфекциите, се бори със средно по 23 000 нови инфекции на ден.

В страни с ограничени възможности за тестване броят на случаите отразява само част от общия брой инфекции. Според експерти официалните данни като цяло вероятно не представят пълната картина както за броя на инфекциите, така и за броя на смъртните случаи.