Стотици хиляди католически богомолци се стекоха днес в района на църква във филипинската столица Манила с надеждата да зърнат статуя на Исус Христос, за която се твърди, че е чудодейна. Те пренебрегнаха рестрикциите, наложени заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Още снимки вижте тук >>>

Богомолците, носещи маски, се събраха покрай булеварда, водещ към църква в квартала Киапо на столицата Манила, допълва БТА.

Властите спестиха тази година процесията заради епидемията

Снимка: БТА/AP

Днес там се отслужват 15 литургии по повод празника на Черния назарянин - почерняла статуя на Христос, представяща го как носи кръста си. Самата църква, в която се намира статуята, носи също името Църквата на Черния назарянин.

Литургиите в храма се излъчват и на големи екрани отвън, но доста хора чакат на огромна опашка, за да влязат в църквата.

Статуята е с човешки ръст и е била донесена във Филипините в началото на 18-и век при испанската колонизация. Според легендата е почерняла от пламъците на пожар в кораба, която я транспортирал от Мексико.

Обикновено статуята се изнася от църквата и се разнася из претъпканите от богомолци улици на Манила. Но властите спестиха тази година процесията заради епидемията. Това се случва за първи път от десетилетия.

Според легендата е почерняла от пламъците на пожар в кораба, която я транспортирал от Мексико

Снимка: БТА/AP

Освен това днес богомолците нямаха право да пипат статуята, както правеха по време на процесиите предишните години. Месите в църквата днес пък са 15, защото всяка една трябва да е с до 400 богомолци, съгласно разпоредбите за социална дистанция. Хиляди полицаи се грижат днес за реда в Манила.

В предните седмици почернялата статуя на Христос обиколи няколко църкви в Манила, за да имат възможност повече богомолци да я зърнат.